Αποδοτικότητα 60% με φωτοβολταϊκά γραφενίου!

Grephene SolarΕρευνητές έχουν αποδείξει ότι το γραφένιο είναι εξαιρετικά αποδοτικό στην παραγωγή ηλεκτρονίων κατά την απορρόφηση φωτός, γεγονός που υποδηλώνει ότι σαν υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην δημιουργία αισθητήρων φωτός και ίσως ακόμη περισσότερο στα φωτοβολταϊκά πάνελ.

Τα συμβατικά υλικά που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρική ενέργεια, όπως το πυρίτιο παράγουν ένα ηλεκτρόνιο για κάθε φωτόνιο που απορροφούν. Δεδομένου ότι ένα φωτόνιο περιέχει περισσότερη ενέργεια από όση μπορεί να μεταφέρει ένα ηλεκτρόνιο, ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας που περιέχεται στο εισερχόμενο φως χάνεται ως θερμότητα. Τα στοιχεία όμως νέας έρευνας αποκαλύπτουν ότι όταν το γραφένιο απορροφά ένα φωτόνιο παράγει πολλαπλά ηλεκτρόνια ικανά να παράγουν ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι αν οι συσκευές γραφενίου για τη μετατροπή του φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια αποδώσουν καρπούς, θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές από ό, τι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα.

Προηγούμενο θεωρητικό έργο είχε δημιουργήσει ελπίδες ότι το γραφένιο έχει αυτή την ιδιότητα, λέει ο Frank Koppens από την ομάδα του Ινστιτούτου Φωτονικών Επιστημών της Ισπανία, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, όμως τα νέα αποτελέσματα, αποτελούν την πρώτη πειραματική απόδειξη.

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα υπαινίσσεται μόνο πιθανές ηλιακές εφαρμογές, εκτιμάται ότι το γραφένιο θα μπορούσε να θεωρηθεί «υποψήφιο» υλικό  για χρήση στα λεγόμενα ηλιακά κύτταρα (solar cells) τρίτης γενιάς. Ο όρος αναφέρεται στις τεχνολογίες που θα ξεπεράσουν τα φυσικά όρια των συμβατικών ηλιακών κυττάρων φτάνοντας πολύ υψηλότερες αποδόσεις. Σήμερα οι κυψέλες πυριτίου έχουν ένα όριο απόδοσης της τάξης του 30% τη στιγμή που φωτοβολταϊκά συστήματα από γραφένιο θα μπορούσαν θεωρητικά να φτάσουν πάνω από 60%.

Σύμφωνα με τον Andrea Ferrari, καθηγητή Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο οποίος σε αδημοσίευτη ακόμα εργασία περιγράφει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, το γραφένιο ανοίγει ένα πολλά υποσχόμενο νέο πεδίο έρευνας, καθώς μπορεί να λειτουργήσει με κάθε δυνατό μήκος κύματος, είναι ευέλικτο, ισχυρό, σχετικά φθηνό και ενσωματώνεται εύκολα με άλλα υλικά.

πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s