Νέο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων και Πολιτιστική Ακτή του Πειραιά!

Ένα εμβληματικό βιομηχανικό κτίριο της δεκαετίας του ’30, πρώην silo (κατασκευή για την φόρτωση, εκφόρτωση και αποθήκευση σιτηρών), είναι ο χώρος που θα στεγάσει το Νέο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων και την Πολιτιστική Ακτή του Πειραιά.

H κοινή πρόταση έξι Eλλήνων αρχιτεκτόνων (Ευάγγελος Αντωνόπουλος, Θάλεια Βέττα, Γεώργιος Γαβαλάς, Μαρία-Κυριακή Ρήγα, Αναστασία Σταμούλη, Μαρία Πυλαρινού) κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνή Ανοιχτό Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής που είχε προκηρύξει πριν ένα χρόνο ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π). Ο Διαγωνισμός αυτός εντάσσεται στη στρατηγική της δημιουργίας της Πολιτιστικής Ακτής, ως έργου αναφοράς για την πόλη και το λιμάνι του Πειραιά με κύρια έμφαση στον Πολιτισμό, τον ποιοτικό τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα έργο που επιδιώκει να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά σε Πύλη Τουρισμού και Πολιτισμού.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να γίνει το Μουσείο το νέο τοπόσημο της περιοχής και ο Πειραιάς να βρεθεί στη λίστα των σημαντικότερων και άξιων επισκέψεως λιμανιών.

πρόταση

Σύντομη περιγραφή της πρότασης του Πρώτου βραβείου

Το νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων επανακαθορίζει και ενισχύει την αυτοσήμανσή του ιστορικού κτιρίου Σιλό ως εδραιωμένου τοπόσημου υπερτοπικού χαρακτήρα. … Το περιεχόμενο του κτιρίου παίρνει τη μορφή οργανικής φόρμας που ρέει προς τα έξω, ως υπόμνηση σκαριού πλοίου ή θαλασσινού κήτους. Η πλαστικότητα και ο σύγχρονος χαρακτήρας της μεταλλικής αυτής μορφής αντιπαραβάλλεται διαλεκτικά με την καρτεσιανή αυστηρότητα του μονολιθικού όγκου σκυροδέματος του υφιστάμενου κτιρίου.

Το εσωτερικό της νέας φόρμας φιλοξενεί και καλύπτει με τους πλέον σύγχρονους τρόπους τελευταίας τεχνολογίας μια πλήρη περιήγηση στην ιστορία της σχέσης του ανθρώπου με τη θάλασσα στον Ελλαδικό και ευρύτερο χώρο, διατηρώντας στο τμήμα της που βρίσκεται εντός του παλαιού κτιρίου την εσωστρέφεια του βυθού και προσφέροντας σταδιακά, την οπτική του ανοιχτού ορίζοντα στο μέτωπο της προς τη θάλασσα.

Ο Ο.Λ.Π θα διοργανώσει ανοιχτή έκθεση με όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό, στην Πέτρινη Αποθήκη – μελλοντικό Μουσείο Μεταναστών Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ– εντός της ζώνης της Πολιτιστικής Ακτής, τα εγκαίνια της οποίας έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Μαρτίου 2013. Μαζί με τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί και η τελετή απονομής των βραβείων και των εξαγορών στον χώρο της Πέτρινης Αποθήκης.

πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s