Το πρώτο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας Αέρα (ΣΔΠΑ) στην Ελλάδα είναι γεγονός!

Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας Αέρα (ΣΔΠΑ)Το πρώτο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας Αέρα (ΣΔΠΑ) στην Ελλάδα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) είναι εδώ και 10 μέρες online! Πρόκειται για ένα σύστημα εκτίμησης ρύπων και πρόγνωσης της ποιότητας του αέρα για τη μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης, που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Προς το παρόν βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία ενώ στο τέλος του μήνα θα γίνει η επίσημη ανάρτηση, στις ιστοσελίδες www.orth.gr και www.oset.gr του Οργανισμού Ρυθμιστικού και του Παρατηρητηρίου Αειφορίας και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΠΑΠΘ). Στόχος του είναι η προστασία της ανθρώπινης υγείας, η έγκαιρη λήψη μέτρων και η χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το ΣΔΠΑ παρέχει ωριαίες εκτιμήσεις της ποιότητας αέρα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης σε πραγματικό χρόνο και πραγματοποιεί προγνώσεις για την ποιότητα αέρα του επόμενου 24ώρου. Με το πέρας των υπολογισμών, πραγματοποιείται αυτόματη επεξεργασία των αποτελεσμάτων, με ταυτόχρονη παραγωγή χαρτών, ημερήσιων διακυμάνσεων και στατιστικών δεικτών που αφορούν τα προβλεπόμενα επίπεδα συγκεντρώσεων πέντε βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων (διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2), όζον (Ο3), αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα (ΡΜ10), αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (ΡΜ2,5) και βενζόλιο).

Ο Κώστας Νικολάου, επιβλέπων του προγράμματος ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επιστημονικός υπεύθυνος του παρατηρητηρίου αναφέρει: «Το σύστημα διαχείρισης ποιότητας αέρα, μέσω internet, εγκαταστάθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία πριν από 3-4 χρόνια, ενώ εφαρμόστηκε δοκιμαστικά σε Λιθουανία, Γερμανία. Το πρόγραμμα του ΑΠΘ επικράτησε έναντι ανταγωνιστικών προγραμμάτων σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μετά την επιτυχή εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη υπήρξε ενδιαφέρον και από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), για εφαρμογή του και στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη είναι λίγο χειρότερο το πρόβλημα της εμφάνισης σωματιδίων από καύση βιομάζας, επειδή επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι πηγές ρύπανσης είναι μεγαλύτερες».

Η υλοποίηση του ΣΔΠΑ εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις της Κοινοτικής Οδηγίας για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Ευρώπη (2008/50/EC), στην οποία ενθαρρύνεται η χρήση μαθηματικών μοντέλων ως εργαλείων εκτίμησης και διαχείρισης της ποιότητας αέρα, με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού σε ό,τι αφορά τα επίπεδα συγκεντρώσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων, που καθορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s