«Άρρωστo» τo 68% των δημόσιων κτιρίων!

Άρρωστα δημόσια κτίρια«Άρρωστα» είναι στην πλειοψηφία τους τα δημόσια κτίσματα στην Ελλάδα καθώς το 68% αυτών έχει κτιστεί πριν από το 1979, οπότε συντάχθηκε στη χώρα μας ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης. Σύμφωνα με τη μηχανολόγο μηχανικό Ευφροσύνη Γιαμά, η ενεργειακή κατάσταση των δημόσιων κτιρίων είναι ιδιαιτέρως άσχημη, καθώς τα περισσότερα κτίστηκαν πολύ πριν συνταχθεί ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης, ενώ μετά την πρώτη νομοθεσία, που υιοθετήθηκε το 2010, σταμάτησε η ανοικοδόμηση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Έτσι, εφόσον σήμερα δεν χτίζονται νέα κτίρια συμμορφούμενα με την ενεργειακή νομοθεσία, η μόνη λύση είναι να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα για να μειωθούν τα επακόλουθα του συνδρόμου των «άρρωστων» κτιρίων. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα σε χώρους εργασίας, σχολεία και γραφεία, εξαιτίας της έλλειψης αερισμού που δημιουργεί συνθήκες οι οποίες ξεπερνούν τα όρια υγιούς χρήσης τους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα (θερμικές απώλειες το χειμώνα, αδυναμίας ψύξης το καλοκαίρι, υψηλό ενεργειακό κόστος) προωθείται μια σειρά από παρεμβάσεις με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μονωτικές ενέργειες στο εξωτερικό κέλυφος των κτιρίων, η τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού και αερισμού, η ηλιοπροστασία, η αλλαγή κουφωμάτων, η τοποθέτηση αυτοματισμών και «έξυπνων» μετρητών ενέργειας, η φύτευση των στεγών καθώς και η χρήση ανεμογεννητριών στις οροφές.

«Σήμερα, τα δημόσια κτίρια καταναλώνουν 180 kWh το τετραγωνικό μέτρο κάθε χρόνο, με αυξομειώσεις ανάλογα με το μέγεθος και την παλαιότητα, τη στιγμή που με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις μπορούμε να εξοικονομήσουμε τουλάχιστον το 30% της ενέργειας που δαπανάται» ανέφερε η κ. Γιαμά σε συνάντηση ενημέρωσης για το Σύμφωνο των Δημάρχων. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει στόχο την κινητοποίηση των Δήμων για την υιοθέτηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020.

πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s