Μείωση των οικοδομικών αδειών, αύξηση των απούλητων κατοικιών!

Νέες κατοικίεςΠτώση της τάξεως του 36,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και μείωση κατά 32,1% στην επιφάνεια και κατά 30,6% στον όγκο, παρουσίασε η πορεία της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας το 2012, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Τα στατιστικά αυτά καταδεικνύουν τη βαθιά ύφεση που βιώνει ο κλάδος, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα υποχωρεί συνεχώς τα τελευταία χρόνια έχοντας καταγράψει πτώση άνω του 75% έως σήμερα.

Στον αντίποδα η υπερπροσφορά κατοικιών δε σημειώνει καμία τάση υποχώρησης, δείγμα της πλήρους έλλειψης ζήτησης. Περίπου 270.000 κατοικίες πανελλαδικά υπολογίζεται ότι παραμένουν απούλητες, με τον αριθμό αυτό να διογκώνεται καθημερινά καθώς μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών επιχειρεί τη ρευστοποίηση των ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων προκειμένου να απαλλαγούν από χρέη, δάνεια και φόρους που τα συνοδεύουν.

Οι ειδικοί, υπολογίζοντας τον ρυθμό απορρόφησης νεόδμητων ακινήτων κατά την τελευταία τετραετία, υποστηρίζουν πως θα απαιτηθούν σχεδόν δύο δεκαετίες έως ότου απορροφηθεί το σημερινό απόθεμα απούλητων ακινήτων. Εν ολίγοις, και το 2013 προμηνύεται ένα ακόμα έτος ταχείας υποχώρησης των επενδύσεων σε ακίνητα και συνεπώς και της οικοδομικής δραστηριότητας.

Κατά τον Δεκέμβριο του 2012, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε μόλις 1.798 οικοδομικές άδειες, παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Η Αττική καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, καθώς η κάμψη άγγιξε το 48% (εκδόθηκαν μόλις 5.058 άδειες έναντι 9.716 το 2011), ενώ στη δεύτερη θέση, βρέθηκε η περιφέρεια Ιονίων Νήσων με πτώση 47,7%.

πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s