Τα πρώτα τους κτήρια – Ελληνικό Αρχιτεκτονικό Ταλέντο

Τα πρώτα τους κτήριαΠεντακόσιες δύο διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες από συνολικά 42 σχολές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό υποβλήθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό «GREAT -Τα πρώτα τους κτήρια» που οργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Συγκεκριμένα κατατέθηκαν 457 διπλωματικές και 45 μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών. 441 εργασίες υποβλήθηκαν από όλες τις σχολές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και 61 εργασίες από 36 σχολές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κύπρο, την Ολλανδία και την Ουγγαρία.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης εγκυρότητας των συμμετοχών, οι κριτική επιτροπή καλείται να επιλέξει ανάμεσα από 470 εργασίες. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ενώ τον Μάιο θα παρουσιαστούν πενήντα σε έκθεση στο Μέγαρο. Το πρωτότυπο του θέματος; Το κοινό θα τις δει σε μορφή μακέτας.

Η πρωτοβουλία εστιάζει στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο (Greek Architectural Talent) και στην καινοτομία που πηγάζει από αυτό και επιχειρεί να ενισχύσει την απήχησή του διεθως.

O αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης αναλαμβάνοντας την επιμέλεια της έκθεσης «Τα πρώτα τους κτίρια» αποσκοπεί σε μια νέα, ουσιαστική αξιολόγηση και προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής. «Δεν ζητήσαμε κατοικίες, βιομηχανικά κτήρια ή κτήρια γραφείων, αλλά εν γένει τα πρώτα τους κτήρια. Το δε ενδιαφέρον είναι ότι, όπως είχαμε προβλέψει, όταν οι τελειόφοιτοι κάνουν τη διπλωματική τους, άρα την καλύτερή τους εργασία, δεν σχεδιάζουν κατοικίες ή πολυκατοικίες, σπανιότερα δε πλατείες. Αποφεύγουν, δηλαδή, να ασχοληθούν με τα προβλέψιμα που θα κάνουν αργότερα, όταν θα βγουν στο επάγγελμα. Αντιθέτως, επιδίδονται σε περίεργους συνδυασμούς με το τοπίο ή σχεδιάζουν μεγάλα δημόσια κτήρια, τη μεγάλη ευκαιρία, δηλαδή, που μπορεί να μην τους δοθεί ποτέ. Ακόμα όμως κι αν τους δοθεί, αυτό θα συμβεί έπειτα από είκοσι ή τριάντα χρόνια και πιθανότατα με περιορισμούς στο κόστος ή από το φορέα».

Γιατί τα «Πρώτα τους κτίρια» θα εκτεθούν με τη μορφή μακετών; Γνωρίζαμε μέχρι πρότινος ότι οι μακέτες μπορούσαν να αναπαριστούν ένα πιο «χαρισματικό κτίριο». Η εικόνα μιας μακέτας δεν ήταν τόσο «αθώα» -είχε αρχίσει να πριμοδοτεί συγκεκριμένες «αξίες» της αρχιτεκτονικής: τους μεγάλους ημιυπαίθριους χώρους, την απόλυτη διαμπερότητα, τη «φιλικότητα» ενός κτιρίου που επιτρέπει στους επισκέπτες να διασχίζουν ελεύθερα ένα κτίριο, την ομοιομορφία ενός εσωτερικού όπου όλα δείχνουν φτιαγμένα από το ίδιο υλικό.

Οι αρχιτέκτονες Νίκος Κτενάς, ο Manuel Aires Mateus και οι Selgascano συγκροτούν την επιτροπή κρίσης που θα επιλέξει τις φοιτητικές εργασίες που θα εκτεθούν. Ο κύριος όγκος της δουλειάς της κριτικής επιτροπής βγήκε μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας στην Αθήνα, στο Πόρτο και στη Μαδρίτη. Οι τρεις αρχιτέκτονες θα καταλήξουν στα οριστικά τους συμπεράσματα αυτή την εβδομάδα, στην Αθήνα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 20 Μαΐου 2013.

πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s