Στον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tokyo Ito το «Νόμπελ» της Αρχιτεκτονικής!

Toyo Ito Museum of Architecture, Imabari-shi, Ehime, Japan, 2011 Στον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tokyo Ito θα απονεμηθεί το Βραβείο Pritzker 2013, που θεωρείται το Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής. Ο Ito είναι ο έκτος Ιάπωνας αρχιτέκτονας που έχει κερδίσει το σημαντικό αυτό βραβείο μετά τους Kenzo Tange το 1987, Fumihiko Maki το 1993, Tadao Ando το 1995 και την ομάδα των Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa το 2010.

Σκοπός του Αρχιτεκτονικού Βραβείου Pritzker, το οποίο καθιερώθηκε το 1979 από τον αείμνηστο Α. Jay Pritzker και τη σύζυγό του, Cindy, είναι να τιμήσει κάθε χρόνο έναν εν ζωή αρχιτέκτονα η εργασία του οποίου συνδυάζει ταλέντο, όραμα και δέσμευση και ο οποίος έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανθρωπότητα και το δομημένο περιβάλλον μέσα από την τέχνη της αρχιτεκτονικής. Το πεδίο της αρχιτεκτονικής επιλέχθηκε από την οικογένεια Pritzker, γιατί πρόκειται για μια δημιουργική προσπάθεια που δεν περιλαμβάνεται στα βραβεία Νόμπελ. Οι νικητές λαμβάνουν μια επιχορήγηση $100.000 και ένα χάλκινο μετάλλιο. Οι υποψηφιότητες είναι συνεχείς από χρόνο σε χρόνο με εκατοντάδες υποψήφιους από χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Pritzker, Λόρδος Palumbo, επικεντρώθηκε στους λόγους για την επιλογή του τρέχοντος έτους: «Σε όλη τη σταδιοδρομία του, Toyo Ito παράγει ένα έργο που συνδυάζει καινοτομία και εξαιρετική εκτέλεση. Προσφέρει εξαιρετική αρχιτεκτονική για περισσότερα από 40 χρόνια, αναλαμβάνοντας με επιτυχία βιβλιοθήκες, σπίτια, πάρκα, θέατρα, καταστήματα και κτίρια γραφείων, επιδιώκοντας κάθε φορά να επεκτείνει τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής. Ένας επαγγελματίας με μοναδικό ταλέντο, αφιερωμένος στη διαδικασία της ανακάλυψης που προέρχεται από το να παρατηρεί τις ευκαιρίες που βρίσκονται σε κάθε τοποθεσία».

Ο ίδιος ο Ito, όταν του κοινοποιήθηκε η βράβευση με το Pritzker, δήλωσε ότι, κάθε φορά που ολοκληρώνει το σχεδιασμό ενός κτηρίου, «έχω την οδυνηρή επίγνωση της ανεπάρκειάς μου, η οποία μετατρέπεται σε ενέργεια και πρόκληση για το επόμενο έργο μου. Επομένως, ποτέ δεν θα διορθώσω το αρχιτεκτονικό στιλ μου και ποτέ δεν θα είμαι ικανοποιημένος με τα έργα μου».

Συνυποψήφιοι του Ιάπωνα αρχιτέκτονα ήταν ο Αμερικάνος από το ΜΙΤ και το Cambridge, Steven Holl και ο γνωστός μας από τα ολυμπιακά έργα στην Αθήνα Santiago Calatrava. Η επίσημη τελετή για την υψηλότερη παγκοσμίως τιμή στον χώρο της Αρχιτεκτονικής θα λάβει χώρα στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο John F. Kennedy στη Βοστώνη, την Τετάρτη, 29 Μαΐου.

πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s