Συνεπενδύσεις για τα νέα δίκτυα υψηλής ταχύτητας προτείνει η Commission!

ΕυρυζωνικότηταΤην υποχρεωτική εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακής υποδομής σε όλα τα νέα ή παλαιά, ανακαινιζόμενα κτίρια η οποία θα μπορεί να συμβαδίσει με τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων προβλέπει σχέδιο κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει με σχέδιο κανονισμού, νέους κανόνες για να μειωθεί κατά 30% το κόστος εγκατάστασης διαδικτύου υψηλής ταχύτητας. Τα έργα πολιτικού μηχανικού, όπως η εκσκαφή ορυγμάτων σε δρόμους για τοποθέτηση οπτικών ινών, φτάνουν έως και στο 80% του κόστους εγκατάστασης δικτύων υψηλής ταχύτητας. Με την πρόταση αυτή οι επιχειρήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν 40 έως 60 δις ευρώ.

Οι υψίρρυθμες ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι η σπονδυλική στήλη του τομέα των τηλεπικοινωνιών και της ευρύτερης ψηφιακής ενιαίας αγοράς που προσπαθεί να οικοδομήσει η Επιτροπή. Η εγκατάστασή τους επιβραδύνεται σήμερα από ένα συνονθύλευμα κανόνων και διοικητικών πρακτικών σε εθνικό και ενδοεθνικό επίπεδο. «Στα περισσότερα μέρη, οι ισχύοντες κανόνες πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Neelie Kroes.

Στόχος της ΕΕ είναι ως το 2020 να υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο ταχύτητας 30 Mbps και τουλάχιστον το ήμισυ των ευρωπαϊκών νοικοκυριών να έχει ταχύτητα τουλάχιστον 100 Mbps. Όπως αναφέρεται, η αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων κατά 10% μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ έως και κατά 1,5%.

Το προτεινόμενο σχέδιο κανονισμού βασίζεται σε βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο·τα οργανωτικά θέματα παραμένουν, πάντως, σε μεγάλο βαθμό στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών.

Η κα Neelie Kroes δήλωσε τα εξής: «Οι ταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις είναι για όλους. Θέλω να καταργήσω την γραφειοκρατία που μας εμποδίζει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να καταστήσει ταχύτερο και φτηνότερο τον εξοπλισμό με ευρυζωνικές συνδέσεις». Αφού επιτευχθεί συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, οι κανόνες θα εφαρμοστούν άμεσα σε όλη την ΕΕ.

Η Επιτροπή επιθυμεί να αντιμετωπίσει τέσσερις κύριες προβληματικές περιοχές:

  • Να διασφαλιστεί ότι τα νέα ή τα ανακαινισμένα κτίρια είναι προσαρμοσμένα για ευρυζωνική σύνδεση υψηλών ταχυτήτων.
  • Να ανοίξει η πρόσβαση σε υποδομή υπό δίκαιους και εύλογους όρους και προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της τιμής, σε υφιστάμενους αγωγούς, σωληνώσεις, φρεάτια, κυτία σύνδεσης, ιστούς, εγκαταστάσεις κεραιών, πύργους και άλλες φέρουσες κατασκευές.
  • Να δοθεί τέλος στον ανεπαρκή συντονισμό των τεχνικών έργων, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε διαχειριστή δικτύου να συνάπτει συμφωνίες με άλλους παρόχους υποδομής
  • Να απλουστευθούν οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης, ειδικά για ιστούς και κεραίες, με την κατ’ αρχήν χορήγηση ή απόρριψη αδειών εντός έξι μηνών και τη δυνατότητα υποβολής αιτημάτων μέσω ενιαίου σημείου επαφής.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με τις υπάρχουσες φυσικές υποδομές που είναι κατάλληλες για ευρυζωνική εγκατάσταση, ενώ δεν υφίστανται ενδεδειγμένοι κοινοί κανόνες κατά την εγκατάσταση ευρυζωνικής πρόσβασης σε ενωσιακή κλίμακα. Προς το παρόν δεν υπάρχει αγορά για τη φυσική υποδομή ούτε δυνατότητα χρησιμοποίησης υποδομής που ανήκει σε άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Υπάρχουν, μάλιστα, κανονισμοί σε ορισμένα κράτη μέλη που αποθαρρύνουν τις εταιρείες κοινής ωφέλειας από τη συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου των 10 σημείων για να δοθεί ώθηση στην εγκατάσταση ευρυζωνικών δικτύων, όπως παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη. Στο πλαίσιο των σχεδίων αυτών πραγματοποιήθηκε το 2012 η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την πρωτοβουλία της ΕΕ για τη μείωση του κόστους της εγκατάστασης υποδομής επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη. Η πλειονότητα των απαντησάντων επιβεβαίωσαν τις υφιστάμενες ανεπάρκειες και τα σημεία συμφόρησης, αλλά και τις δυνατότητες μείωσης του κόστους.

Εκτός από τη δημόσια διαβούλευση, η Επιτροπή συνέστησε διαδικτυακή πλατφόρμα διαλόγου πληθοπορισμού – crowdsourcing με σκοπό τη συγκέντρωση ιδεών σχετικά με τον περιορισμό του κόστους της ευρυζωνικότητας.

πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s