Εξοικονόμηση ενέργειας: αποτυγχάνει στο 80% των εθνικών στόχων η Ελλάδα

Εξοικονόμηση ΕνέργειαςΠολύ μακριά από την υλοποίηση πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση για την Ενεργειακή Απόδοση των 27 κρατών μελών της ΕΕ που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Energy Efficient Watch». Στόχος της μελέτης είναι η αξιολόγηση της ποιότητας των δράσεων και εφαρμογής πολιτικών ενεργειακής αποδοτικότητας στην Ευρώπη των 27.

Xαμηλές είναι οι επιδόσεις της χώρας μας εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και σίγουρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Η Ελλάδα σε ποσοστό 45% των εθνικών πολιτικών βρίσκεται εκτός στόχων, θα έχει πολύ μικρά αποτελέσματα στο 18%, δεν έχουν τεθεί στόχοι στο 16% των πιθανών περιπτώσεων, ενώ θα επιτύχει το 21% των στόχων (18% πιθανώς, 3% σίγουρα).

Αναλυτικότερα ανά κλάδο/τομέα η μελέτη αναφέρει τα εξής:

*Δημόσιος τομέας
Πάνω από το μέσο όρο βαθμολογήθηκε ο δημόσιος τομέας στο πλαίσιο αξιολόγησης των εθνικών σχεδίων δράσης. Ειδικότερα στον ελληνικό δημόσιο τομέα εφαρμόζονται τα εξής:

  • πλαίσιο για προμήθειες του δημοσίου,
  • έχει εφαρμόσει διάφορα μέτρα ενεργειακής απόδοσης,
  • εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολεία
  • εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια του δημοσίου
  • ενημερωτικές καμπάνιες

Από την άλλη πλευρά ο ελληνικός δημόσιος τομέας πάσχει στο επίπεδο της υλοποίησης των παραπάνω πολιτικών και είναι ο τομέας με τα μεγαλύτερα κενά σε επίπεδο εφαρμογής.

*Κτήρια
Ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για τα κτήρια έχει θέσει η χώρα μας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούνται μόνο προγράμματα επιδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης όπως το “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” και πολιτικές όπως η έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης.

Παρόλα αυτά η παρουσίαση καινοτομιών στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια γίνεται σε ιδιωτική βάση, χωρίς να γίνεται αναφορά σε ελέγχους ή ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες. Επίσης, δεν αναφέρονται συγκεκριμένες ενημερωτικές εκστρατείες για τα κτίρια αλλά ούτε και εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες του τομέα κτιρίων.

*Ηλεκτρικές συσκευές
Οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες για οικολογικό σχεδιασμό και ενεργειακή σήμανση των συσκευών περιλαμβάνονται στο ελληνικό πακέτο μέτρων, ενώ τα εργαλεία πληροφόρησης έχουν αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο.

*Βιομηχανία
Η ενεργειακή απόδοση στη βιομηχανία προωθείται κυρίως μέσω των προϋποθέσεων οικολογικού σχεδιασμού και ενεργειακής σήμανσης, ενώ έχει καθιερωθεί ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη των πράσινων επιχειρηματικών πάρκων.

*Ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε φυσικό αέριο-ηλεκτρική ενέργεια
Οι τιμές είναι πάνω από τον ελάχιστο μέσο όρο.

*Μεταφορές
Για τον τομέα μεταφορών η έκθεση αναφέρει ότι το ελληνικό πακέτο μέτρων επικεντρώνεται σε οικονομικά κίνητρα για την ανανέωση του στόλου οχημάτων, ενώ συνοδεύεται από επενδύσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα μη-μηχανοκίνητα μέσα.

Τι προτείνει η έκθεση
Η έκθεση εντοπίζει πολλές δυνατότητες βελτίωσης των πολιτικών ενεργειακής απόδοσης στους παραπάνω τομείς. Συγκεκριμένα, προτείνεται η καθιέρωση οικονομικών κινήτρων για τις ηλεκτρικές συσκευές, η περίληψη στόχων για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων στο Δημόσιο, η διενέργεια ενεργειακών ελέγχων στη βιομηχανία παράλληλα με τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων και η προώθηση των πράσινων μετακινήσεων.

πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s