Μαγειρικό λάδι: καύσιμο για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Βρετανία!

Από λίπη, μαγειρικό λάδι και άλλα απόβλητα εστιατορίων του Λονδίνου θα τροφοδοτείται σύντομα ο μεγαλύτερος τέτοιου είδους σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο. Η εξέλιξη αυτή προσφέρει λύση στο πρόβλημα έμφραξης του αποχετευτικού συστήματος καθώς σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, 40.000 περιστατικά καταγράφονται κάθε χρόνο εξαιτίας της συσσώρευσης λίπους. Ένα λίτρο μαγειρικού λαδιού στο νεροχύτη, «μολύνει» περίπου 1.000.000 λίτρα νερού και κάθε μήνα η Βρετανική πρωτεύουσα ξοδεύει περίπου 1.000.000 λίρες για τον καθαρισμό των υπονόμων της, οι οποίοι είναι φραγμένοι από μια λιπαρή μάζα μαγειρικού λαδιού.

Όπως ανακοινώθηκε από την Thames Water και την 2OC, 30 τόνοι αποβλήτων θα συλλέγονται καθημερινώς από εστιατόρια, βιομηχανίες, αλλά και από τους υπονόμους, ποσότητα που θα παρέχει πάνω από το 50% του καυσίμου που χρειάζεται η μονάδα, στο Beckton του ανατολικού Λονδίνου. Το υπόλοιπο καύσιμο θα προέρχεται από απόβλητα φυτικών και ζωικών ελαίων.

Σύμφωνα με τους δύο ομίλους η μονάδα θα παράγει 130GWh ηλεκτρισμού ετησίως και θα καλύπτει τις ανάγκες περίπου 39.000 νοικοκυριών. Τμήμα της ενέργειας αυτής θα αξιοποιηθεί επίσης από τη 2OC για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων και τη λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή, η οποία τίθεται σε λειτουργία σε περιόδους λειψυδρίας.

«Η ανανεώσιμη ενέργεια και θερμότητα από μαγειρικά απόβλητα και έλαια είναι εξολοκλήρου βιώσιμη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της 2OC Andrew Mercer, ενώ «ως έργο από το οποίο θα κερδίσουν όλοι» περιέγραψε τη μονάδα ο εμπορικός διευθυντής της Thames Water Piers Clark, εξηγώντας ότι «η ανανεώσιμη ενέργεια θα αντισταθμίζει τις αυξομειώσεις των μη-ανανεώσιμων αγορών ενέργειας βοηθώντας παράλληλα στην αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου λειτουργικού προβλήματος του συσσωρευμένου λίπους στους υπονόμους».

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία αξίας 235 ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ εκτίμησαν ότι η μονάδα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει έως τις αρχές του 2015.

πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s