Τα φωτοβολταϊκά ξεπέρασαν σε ισχύ τα αιολικά.

Α.Π.Ε.Στα 1.615 MW έφτασε η ισχύς των φωτοβολταϊκών τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά αυτή των αιολικών πάρκων που έφτασε τα 1.495 MW χωρίς να υπολογίζονται οι εγκαταστάσεις στις στέγες, συνολικής ισχύος 329 MW.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία έκθεση του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), σύμφωνα με την οποία το σωρευτικό έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (αν δεν ληφθούν μέτρα) θα φθάσει φέτος στα 695 εκατ. ευρώ και το 2014 στο 1,39 δισ. Το υψηλό ενδιαφέρον για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά τροφοδοτείται από τις μεγάλες αποδόσεις τους λόγω των υψηλών τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, οι πληρωμές προς τους παραγωγούς καθυστερούν έως 4 – 5 μήνες λόγω έλλειψης ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει μεταξύ άλλων σε πάγωμα των αδειοδοτήσεων νέων μονάδων στο πλαίσιο της προσπάθειας να ελεγχθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, ενώ επίκειται η λήψη νέας δέσμης μέτρων με στόχο το έλλειμμα να μηδενιστεί.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΦΕ) με ανακοίνωσή του ασκεί κριτική στον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), χαρακτηρίζοντας αβάσιμη και άστοχη την πρόταση του ΕΣΗΑΠΕ για αναστολή σύνδεσης νέων φωτοβολταϊκών.

Αντίθετα ο ΣΕΦ ζητεί να αυξηθεί ο εθνικός στόχος για τα φωτοβολταϊκά και αντιπροτείνει να μειωθούν οι τιμές απορρόφησης της ενέργειας για τα οικιακά συστήματα, να επιβληθεί εγγυοδοσία για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα από μονάδες που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία και να ανακληθούν οι ανενεργές άδειες.

Ο ΣΕΦ τονίζει στην ανακοίνωσή του: «Τα συσσωρευμένα χρέη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ δεν οφείλονται στα φωτοβολταϊκά συστήματα που πρόκειται να εγκατασταθούν μελλοντικά. Δεδομένου ότι τα συστήματα αυτά θα αποζημιώνονται με ταρίφες αρκετά χαμηλές και συγκρίσιμες με το κόστος των υπολοίπων ενεργειακών τεχνολογιών (συμβατικών ή ΑΠΕ), δεν θα προκληθεί διεύρυνση του χρέους του ΛΑΓΗΕ».

πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s