Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα!

ΑυθαίρεταΣε διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο προκειμένου, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, να μπει τέλος στην αυθαίρετη δόμηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αποπληρώνουν το πρόστιμο σε δέκα εξαμηνιαίες δόσεις, αντί των 48 μηνιαίων, που ισχύει σήμερα. Επιπλέον τα αυθαίρετα κατηγοριοποιούνται και ανάλογα με την βαρύτητα της αυθαιρεσία τους νομιμοποιούνται ή τακτοποιούνται.

Αυθαίρετες κατασκευές πριν από το 1975 εξαιρούνται από την κατεδάφιση, με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ, ενώ από την κατεδάφιση εξαιρούνται και όσοι διαθέτουν αυθαίρετες κατασκευές πριν από το 1983, με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και 15% τού συνολικού προστίμου, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αυθαίρετες κατασκευές με μικρές παραβάσεις, όπως πέργκολες και μπάρμπεκιου, νομιμοποιούνται με παράβολο 500 ευρώ, ενώ το ίδιο ισχύει και για αυθαίρετες κατασκευές με υπέρβαση συντελεστή δόμησης έως 40%. Για 30 χρόνια τακτοποιούνται οι αυθαίρετες κατασκευές χωρίς οικοδομική άδεια και με μεγαλύτερη υπέρβαση από το 40%.

Εκπτώσεις στα πρόστιμα μέχρι 85%, θα υπάρξουν για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με 80% αναπηρία. Για πολύτεκνους και τρίτεκνους με οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 80% και 70% αντίστοιχα.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον επόμενο μήνα.

πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s