Επαναστατικές μικρο-μπαταρίες από Αμερικάνους ερευνητές!

Μικρο-μπαταρίαΈνα νέο τύπο μπαταρίας κατασκεύασαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Illinois στις ΗΠΑ. Oι δημιουργοί του μάλιστα λένε ότι θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ηλεκτροδοτούνται συσκευές ευρείας κατανάλωσης και οχήματα. Η ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε τρισδιάστατα ηλεκτρόδια για να κατασκευάσει «μικρομπαταρίες», οι οποίες μολονότι είναι μικρότερες σε μέγεθος από τις κοινές μπαταρίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι πολλές φορές ισχυρότερες ενεργειακά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, οι «μικρομπαταρίες» αν και δέκα φορές μικρότερες από τις κοινές μπαταρίες έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν έως και χίλιες φορές γρηγορότερα από αυτές. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι ακόμη το όλο εγχείρημα βρίσκεται σε καθαρά πειραματικό στάδιο καθώς εγκυμονούν κίνδυνοι για την ασφάλεια των καταναλωτών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Παραδοσιακά, οι μπαταρίες λειτουργούν με δύο ηλεκτρόδια, το ανοδικό και το καθοδικό, στα οποία πραγματοποιούνται χημικές αντιδράσεις. Το ανοδικό ηλεκτρόδιο απελευθερώνει ηλεκτρόνια τα οποία, περνάνε από τον ηλεκτρολύτη και καταλήγουν στο καθοδικό ηλεκτρόδιο. Τα ηλεκτρόνια διασχίζουν το κύκλωμα της μπαταρίας και στη συνέχεια διοχετεύονται στη συσκευή με την οποία είναι συνδεδεμένη η μπαταρία για να την τροφοδοτήσουν με ενέργεια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο να ενσωματώσουν σε μέγεθος μικροκλίμακας, τόσο το ανοδικό όσο και το καθοδικό ηλεκτρόδιο εκμηδενίζοντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό την απόσταση που πρέπει να διανύσουν τα ηλεκτρόνια. «Επειδή έχουμε μειώσει τόσο πολύ την απόσταση που απαιτείται να διανύσουν τα ηλεκτρόνια και τα ιόντα, μπορούμε να διοχετεύσουμε στις συσκευές πολύ ταχύτερα την απαιτούμενη ενέργεια για να λειτουργήσουν» τόνισε ο καθηγητής William King.

Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική, κυρίως για λόγους ασφαλείας. Ο καθηγητής King αναγνώρισε ότι η ασφάλεια αποτελεί ζήτημα δεδομένου ότι ο ηλεκτρολύτης που χρησιμοποιείται στις μικρομπαταρίες είναι εύφλεκτο υγρό.

Στις μελέτες που έγιναν, χρησιμοποιήθηκε μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα ηλεκτρολύτη, καθιστώντας τον κίνδυνο αμελητέο. Παραδέχθηκε όμως, ότι ο κίνδυνος θα αυξανόταν σημαντικά σε περίπτωση που οι μικρομπαταρίες έπρεπε να μεγαλώσουν σε μέγεθος για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Illinois είναι μία από τις πολλές ομάδες που προσπαθούν να αναθεωρήσουν τον τρόπο ηλεκτροδότησης των συσκευών. Ερευνητές στο Τέξας εργάζονται σε ένα είδος μπαταρίας που μπορεί να βαφτεί με σπρέυ πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ενώ μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο του Bedfordshire διερευνούν την ιδέα της χρήσης ραδιοκυμάτων ως πηγή ενέργειας.

πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s