Ενέργεια από παλιά ελαστικά!

TyGRe ProjectΣτην Ευρώπη παράγονται κάθε χρόνο 3.00.000 τόνοι ελαστικών, οι οποίοι σε ποσοστό περίπου 70% καταλήγουν στις χωματερές μόλις ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους ρυπαίνοντας το περιβάλλον. Για να εκμεταλλευτεί τα οφέλη αυτής της πηγής, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέπτυξε το TyGRe Project, το οποίο διερευνά τρόπους για τη μετατροπή των παλιών ελαστικών σε καύσιμα και πρόδρομες ουσίες για ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Η τρέχουσα πολιτική της ΕΕ για τα απορρίματα στηρίζεται σε μια έννοια που είναι γνωστή ως ιεράρχηση των απορριμάτων. Αυτό σημαίνει ότι τα απορρίματα θα πρέπει να προλαμβάνονται και ότι δεν μπορεί να προληφθεί πρέπει να επαναχρησιμοποιηθεί και να ανακυκλωθεί.

Σε αυτή τη φάση το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην παραγωγή καρβιδίου του πυριτίου και καυσίμου αερίου σύνθεσης (syngas) από παλιά λάστιχα. Οι δοκιμές διεξάγονται στο Εθνικό Κέντρο Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ιταλίας. Τα παλιά ελαστικά εισάγονται σε έναν αντιδραστήρα όπου θερμαίνονται στους 1.000 °C.

Το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης ενέργειας για τη θέρμανση των ελαστικών παρέχεται από το αέριο καύσιμο σύνθεσης που αιχμαλωτίζεται και το οποίο αποτελείται από υδρογόνο, μονοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο, καθώς και μεθάνιο. Το τελικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο, καθώς έχει σχεδόν την ίδια δυναμική με το φυσικό αέριο.

Από την αεριοποίηση των ελαστικών παράγονται και άλλα πολύτιμα υποπροϊόντα, μεταξύ των οποίων στερεός άνθρακας, ο οποίος όταν εισαχθεί σε οξείδιο του πυριτίου σε υψηλές θερμοκρασίες μετατρέπεται σε καρβίδιο του πυριτίου. Το στερεό καρβίδιο του πυριτίου είναι ένα πολύτιμο υλικό για την κατασκευή ηλεκτρονικών και κεραμικών, με υψηλό κόστος παραγωγής. Στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευάζεται στην Ιταλία μονάδα ανακύκλωσης παλιών ελαστικών, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο Μάρτιο και να επεξεργάζεται περίπου 30 κιλά ελαστικών ανά ώρα.

πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s