Οικολογικό τσιμέντο προ των πυλών!

ΤσιμέντοΤο σκυρόδεμα (μπετόν αρμέ) είναι ένα από τα δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στις κατασκευές σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο στην Ευρώπη, κάθε χρόνο παράγεται ένα κυβικό μέτρο σκυροδέματος ανά κάτοικο.

Οι επιστήμονες μελετούν τρόπους για την βελτίωση της ποιότητας και της αντοχής του σκυροδέματος. Στο Πανεπιστήμιο του Salerno, στο Νότο της Ιταλίας, επιστήμονες συμμετέχουν σε ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα. Η κλασική συνταγή που περιλαμβάνει νερό, τσιμέντο και αδρανή υλικά, εμπλουτίζεται με ανακυκλωμένες δομικές μεταλλικές ίνες, ώστε το σκυρόδεμα που παράγεται να είναι οικολογικό και με υψηλότερη αντοχή.

«Αξιολογούμε πως θα μπορέσουμε να μειώσουμε την ποσότητα των δομικών ινών και να τις αντικαταστήσουμε με ανακυκλωμένες, διατηρώντας την ίδια ποιότητα και αντοχή», υποστηρίζει ο Enzo Martinelli, πολιτικός μηχανικός και συντονιστής του προγράμματος EnCoRe.

Στο εργαστήριο, το πειραματικό σκυρόδεμα εμπλουτίζεται με ανακυκλωμένα υλικά και μετά υποβάλλεται σε αυστηρούς μηχανικούς ελέγχους. Οι επιστήμονες λυγίζουν, συμπιέζουν και σπάνε το σκυρόδεμα, προκειμένου να μελετήσουν την συμπεριφορά του κάτω από ακραίες συνθήκες.

«Το κυριότερο πρόβλημα με τις ανακυκλωμένες δομικές ίνες είναι ότι, όταν ανακατεύονται με το τσιμέντο, έχουν την τάση να κατανέμεται με ακανόνιστο τρόπο στο τελικό μείγμα, σε αντίθεση με τις καινούργιες δομικές ίνες», υπογραμμίζει ο Antonio Caggiano, πολιτικός μηχανικός του πανεπιστημίου του Buenos Aires.

Οι δοκιμές αντοχής παρακολουθούνται μέσω υπολογιστικών μοντέλων, που επιτρέπουν στους ερευνητές να παρατηρούν τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σκυροδέματος την ώρα που δοκιμάζεται σε ακραίες συνθήκες.

«Η ελαστικότητα κάθε συστατικού, το σχήμα, η χημική σύσταση, η εσωτερική θερμοκρασία και τα επίπεδα ενυδάτωσης μέσα στο μείγμα, είναι παράμετροι, που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά του σκυροδέματος σε συνθήκες μηχανικής καταπόνησης», υπογραμμίζει ο José Guillermo Etse, πολιτικός μηχανικός του πανεπιστημίου του Tucumán.

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν ότι η έρευνά τους θα αποδείξει πως το οικολογικό σκυρόδεμα μπορεί να δοθεί για μαζική παραγωγή. Ο υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου του εργοστασίου Calcestruzzi, Mauro Mele, θέτει ως όρο, το νέο υλικό να καλύπτει τα στάνταρ ποιότητας που απαιτούνται, βάσει της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας.

Εκτός από ανακυκλωμένες και φυσικές ίνες, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στο μέλλον, συμπαγές και ποιοτικό οικολογικό σκυρόδεμα, θα παράγεται από υπολείμματα ελαστικών και από ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s