Οδόστρωμα-φορτιστής για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα!

Οδόστρωμα-φορτιστήςΗ σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo φιλοδοξεί να άρει ένα από τα βασικά εμπόδια στην ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων -το επονομαζόμενο «άγχος της αυτονομίας»- και κάνει ήδη το πρώτο βήμα δοκιμάζοντας ένα οδόστρωμα με ενσωματωμένη γραμμή ρεύματος, η οποία θα μπορεί να φορτίζει απευθείας τα οχήματα που περνούν από πάνω της.

Σε συνεργασία με την εταιρεία Alstom και με τη βοήθεια της σουηδικής υπηρεσίας ενέργειας, η Volvo ανέπτυξε πέρυσι 400 μέτρα τέτοιων γραμμών, σε μονάδα δοκιμών στο Hällered της Σουηδίας, κοντά στο Gothenburg όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της.

Το φορτηγό, με το οποίο γίνονται οι δοκιμές, περιλαμβάνει ένα συλλέκτη ρεύματος που τροφοδοτείται καθώς έρχεται σε επαφή με τις γραμμές. Παρότι προς το παρόν η ιδέα δοκιμάζεται σε φορτηγό Volvo με κινητήρα diesel, η επόμενη φάση των δοκιμών θα περιλαμβάνει πραγματικό ηλεκτροκίνητο όχημα.

«Με αυτή τη μέθοδο, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται διαρκώς με ρεύμα χωρίς να μεταφέρουν μεγάλες μπαταρίες», εκτιμά ο Mats Alaküla από το πανεπιστήμιο του Lund, ο οποίος συνεργάζεται με την αυτοκινητοβιομηχανία στο συγκεκριμένο project. Όπως εξηγεί, «η γραμμή τοποθετείται σε τμήματα, καθένα από τα οποία ενεργοποιείται μόνο όταν περνά από πάνω τους κάποιο όχημα, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πάνω στη μεταφορά του ρεύματος από το δρόμο στο φορτηγό», λέει ο διευθυντής του τομέα τεχνολογίας φορτηγών της Volvo Richard Sebestyen. «Το ρεύμα διοχετεύεται σε ένα θερμαντικό στοιχείο που ψύχεται με νερό και έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε ρεύμα με ένα ηλεκτροκίνητο φορτηγό.»

Οι επιστήμονες που εργάζονται για λογαριασμό του σουηδικού ομίλου παραδέχονται ότι βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά από την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου. Δηλώνουν όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις έρευνες για τη βελτίωση της τεχνολογίας τους, με την ελπίδα να γίνουν προσπάθειες και σε επίπεδο υποδομών, προκειμένου να βρεθεί ένας οικονομικά βιώσιμος και αποδοτικός τρόπος φόρτισης των οχημάτων, ο οποίος δεν θα βασίζεται στις υπάρχουσες μπαταρίες.

πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s