Το γραφένιο θα φέρει 100 φορές γρηγορότερο ίντερνετ!

ΓραφένιοΗ χρήση του γραφενίου, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών θα μπορούσε να κάνει το Διαδίκτυο εκατό φορές πιο γρήγορο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Bath και Exeter παρατήρησαν για πρώτη φορά απίστευτα μικρά ποσοστά απόκρισης χρησιμοποιώντας γραφένιο, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια επανάσταση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η ανάγκη για ολοένα και μεγαλύτερο όγκο μεταφοράς δεδομένων αυξάνει καθημερινά. Οι σημερινοί οπτικοί μεταγωγείς επεξεργάζονται τα σήματα μέσα σε ελάχιστα picoseconds (1psec=10-12 δευτερόλεπτα). Ωστόσο, οι πρόσφατες παρατηρήσεις ενός επιστήμονα από το Center for Graphene Science (CGS) απέδειξαν πως ένας μεταγωγέας από γραφένιο θα μπορούσε να αποκρίνεται μέσα σε ελάχιστα femtoseconds (1fs=10-15 δευτερόλεπτα), δηλαδή 100 φορές γρηγορότερα από τους σημερινούς οπτικούς μεταγωγείς.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Enrico Da Como, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Physical Review Letters, η ταχεία απόκριση σημειώνεται στο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, όπου στέλνονται σήματα με φωτόνια, τα οποία επεξεργάζονται οι οπτικοί μεταγωγείς και τα μετατρέπουν σε μία σειρά από παλμικό φως.

Το γραφένιο έχει ήδη βαπτιστεί «υλικό θαύμα» κάτι που οφείλεται στη δύναμη, την ελαφρότητα, την ευελιξία, την αγωγιμότητα και το χαμηλό κόστος του. Ένα στρώμα γραφενίου στο πάχος ενός ατόμου είναι τόσο δυνατό που μπορεί να αντέξει την πίεση που ασκεί η μύτη ενός μολυβιού με το βάρος ενός ελέφαντα.

Το 2010, το γραφένιο κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής και δύο μόλις χρόνια μετά έχει χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές εφαρμογές του μέλλοντος, κερδίζοντας τον τίτλο του υλικού θαύματος ή του υπερ-υλικού.

Πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s