Στα αζήτητα 250.000 ακίνητα.

ΑκίνηταΠερισσότερα από οκτώ χρόνια θα απαιτηθούν για να είναι σε θέση η κτηματαγορά να απορροφήσει περίπου 250.000 αδιάθετα ακίνητα και να επανέλθει στα επίπεδα του 2005.

Οι απανωτοί φόροι και τα έκτακτα «χαράτσια» αποτελούν τη βασική αιτία κατάρρευσης της αγοράς είναι. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων χρειάζονται από 2 έως 6 ενοίκια για αποπληρωμή των φόρων. Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που καταγράφει τις προσδοκίες των ειδικών της αγοράς για το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Χαρακτηριστικό των δυσοίωνων προβλέψεων είναι το γεγονός ότι εννέα στους δέκα ειδικούς του κλάδου πιστεύουν ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα έως τρία χρόνια. Επίσης το 93,1% εκτιμά ότι η χαμηλή ζήτηση θα επηρεάσει την πορεία των τιμών των ακινήτων και οι 8 στους 10 αναμένουν την περαιτέρω πτώση τους. Η εξοντωτική φορολόγηση των ακινήτων ήταν μέρος της έρευνας.

Παράδειγμα
Με βάση την έρευνα, στην περίπτωση ενός ακινήτου 75 τετραγωνικών μέτρων που είναι μισθωμένο ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει 4.500 ευρώ σε ετήσια βάση και την ίδια στιγμή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 750 ευρώ. Επιπλέον θα του ζητηθεί από την Εφορία επιπλέον φόρος 10% επί του μισθώματος, με αποτέλεσμα η Εφορία να εισπράξει από τον ίδιο ιδιοκτήτη το ποσό των 450 ευρώ. Το συνολικό ποσό φόρου ανέρχεται σε 1.200 ευρώ. Στο ενδεχόμενο η αξία των μισθωμάτων να ξεπερνά το ποσό των 12.000 ευρώ τον χρόνο ο συντελεστής φορολόγησης ανέρχεται στο 33%. Στην έρευνα καταγράφονται εκτιμήσεις που θεωρούν ότι οι τιμές των ακινήτων είναι υπερτιμημένες από 10% έως 30% σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s