Τα παθητικά κτίρια εξοικονομούν ενέργεια!

παθητικά κτίριαΤο παθητικό κτίριο είναι μια δομή που λόγω κατασκευής και προσανατολισμού περιορίζει τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση και ψύξη κατά 90% και άνω σε σύγκριση με τα συμβατικά κτίρια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μέση ετήσια ενεργειακή κατανάλωση ενός κτηρίου μπορεί να πέσει μέχρι τα 15 Kwh/m2 από 150 Kwh/m2 που είναι σήμερα. Η αποφασιστική πορεία προς τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα, αφενός λόγω του δυσβάστακτου οικονομικού φορτίου από δαπάνες θέρμανσης και ψύξης για τη μέση οικογένεια και αφετέρου λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Το παθητικό κτίριο είναι μια τεχνολογία και μια αντίληψη που αναπτύχθηκε στις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Στην Ελλάδα δυστυχώς τα κτίρια μοιάζουν με ενεργειακά «σουρωτήρια», με αποτέλεσμα να απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Μεταξύ των 274.000 κτιρίων ή διαμερισμάτων που έλαβαν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Επιθεώρησης στη διετία 2011-2013, τα 160.000 (το 58%) ανήκουν στις ενεργειακές κατηγορίες Ε, Ζ, Η (πολύ μεγάλη ενεργειακή σπατάλη).

«Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η χώρα μας, όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., πρέπει μέχρι το 2020 να προσαρμόσει το θεσμικό της πλαίσιο, έτσι ώστε όλα τα νέα κτίρια να έχουν σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή οδηγία 31/2010, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αλλάξει και ο ελληνικός Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων. Η προσαρμογή πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη του φετινού Νοεμβρίου, πράγμα όμως εξαιρετικά δύσκολο με βάση την έως τώρα καθυστέρηση», γνωστοποιεί στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο κ. Στέφανος Παλλαντζάς, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου. Μάλιστα, όπως σημειώνει, τυχόν καθυστέρηση στην τροποποίηση του ΚΕΝΑΚ επιφέρει διακοπή χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ προγραμμάτων για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, όπως το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».

Στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο κ. Παλλαντζάς μπορούν να κατασκευαστούν παθητικά σπίτια εάν δοθεί έμφαση στον προσανατολισμό και εφαρμοστούν εκ νέου παραδοσιακές πρακτικές οικοδόμησης (πχ λιγότερα ανοίγματα για παράθυρα για μικρότερες ενεργειακές απώλειες).

Όσον αφορά στα υφιστάμενα κτήρια «Επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια μπορούν να επιφέρουν μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από 50% έως 70%. Απαιτείται πιο αποτελεσματική μόνωση του κτιριακού κελύφους, αεροστεγανότητα με κλείσιμο σε όλες τις χαραμάδες, κουφώματα, απώλειες από το τζάκι κ.λπ., και μηχανική ανανέωση του αέρα που βρίσκεται εντός του σπιτιού», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΙΠΑΚ. Οι μηχανικοί που δραστηριοποιούνται για το παθητικό σπίτι υποστηρίζουν ότι μπορούν να πετύχουν μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης έως και 90%, χωρίς υποβάθμιση των ανέσεων μιας σύγχρονης κατοικίας.

Η τάση προς το παθητικό σπίτι είναι διεθνής. Σε Νότια Κορέα και Καλιφόρνια έχει αποφασιστεί ότι από το 2020 θα ανεγείρονται κτίρια αποκλειστικά με μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, ενώ στην Κίνα έχουν επιβληθεί αυστηρά κριτήρια δόμησης, που οδηγούν σε μείωση της ενέργειας που ξοδεύεται σε κάθε κτίριο μέχρι και 70%.

Ήδη κατασκευάζονται παθητικά κτίρια στην Ελλάδα, που θα παρουσιαστούν στο 2ο συνέδριο του Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου τον Οκτώβριο. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου ιδρύθηκε πρίν από ενάμιση χρόνο και αριθμεί ήδη 170 μέλη, (κυρίως μηχανικούς) είτε τεχνικές ή εμπορικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. Το ινστιτούτο έχει προχωρήσει σε οκτώ σεμινάρια για μηχανικούς, ενώ υλοποιούνται αρκετά έργα ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων.

Στις προτεραιότητες του Ινστιτούτου συγκαταλέγονται:

– η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και η ανάπτυξη σεμιναρίων για μηχανικούς που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το πρότυπο PassivHaus.
– η ενημέρωση και η μεταφορά τεχνογνωσίας για τα παθητικά συστήματα.
– η υποστήριξη κάθε προσπάθειας υλοποίησης νέου ή υφιστάμενου κτιρίου, σύμφωνα με το πρότυπο PassivHaus και η συμβολή στην ανάπτυξη των νέων ευρωπαϊκών κτιρίων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s