Ο ουρανοξύστης που λιώνει τα πάντα με την αντανάκλαση του!

Walkie TalkieΜέχρι σήμερα, οι νέοι και εντυπωσιακοί, φουτουριστικοί ουρανοξύστες του Λονδίνου κατηγορούνταν από τους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας ότι κόβουν τη θέα. Τρομερά όμως προβλήματα έχει προκαλέσει ο ουρανοξύστης Walkie Talkie, καθώς λόγω των ισχυρών αντανακλάσεων και της θερμότητας που παράγεται από τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, έχουν λιώσει ακόμα και αυτοκίνητα!

Ο νέος ουρανοξύστης σχεδιασμένος από τον ουρουγουανό αρχιτέκτονα Rafael Vinoly αποκαλείται από τους Λονδρέζους Walkie Talkie χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα του. Εξαιτίας της έλλειψης χώρου στο πυκνοδομημένο City, η βάση του κτιρίου και οι πρώτοι από τους τριάντα επτά ορόφους του είναι σχετικά στενοί, ενώ οι υπόλοιποι διευρύνονται σταδιακά και κλίνουν προς τα μέσα όσο το κτίριο ανεβαίνει σε ύψος. Ομως η καμπυλότητα του κτιρίου έχει αποτέλεσμα τη μετατροπή του σε ένα τεράστιο κάτοπτρο. Καθώς ο ήλιος αντανακλάται πάνω στην κοίλη επιφάνεια του κτιρίου, οι ακτίνες του που φθάνουν σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες εστιάζονται σε ένα μόνο σημείο. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να λειώσουν ακόμη και ένα αυτοκίνητο, τουλάχιστον μερικώς.

«Ουσιαστικά πρόκειται για μια αντανάκλαση» ανέφερε στο BBC ο Chris Shepherd από το Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών. «Στην περίπτωση που ένα κτίριο έχει μεγάλη καμπυλότητα και αυτή καλύπτεται από γυάλινα επίπεδα παράθυρα τα οποία λειτουργούν σαν καθρέπτες, τότε όλες οι αντανακλάσεις του ηλιακού φωτός καταλήγουν στο ίδιο σημείο». Οι κατασκευαστές του Walkie Talkie δήλωσαν πως αναζητούν τρόπους για την επίλυση του αναπάντεχου αυτού προβλήματος.

«Το φαινόμενο προκαλείται από την άνοδο του ήλιου σε συγκεκριμένη θέση στον ουρανό αυτή την εποχή. Τώρα διαρκεί περίπου δύο ώρες την ημέρα και θεωρείται ότι θα συνεχιστεί για περίπου δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη» ανέφεραν οι εταιρείες Land Securities and Canary Wharf, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ώσπου να επιλυθεί το ζήτημα, τρεις χώροι στάθμευσης στο συγκεκριμένο σημείο δεν θα διατίθενται προς χρήση.

Ανάλογα προβλήματα παρουσίασε το 2003 και ένα άλλο διάσημο κτίριο, το Μέγαρο Μουσικής του Γουόλτ Ντίσνεϊ στο Λος Αντζελες.

Πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s