Μειώνεται κατά 50% η φορολογία αυθαιρέτων

ΑυθαίρεταΗ μείωση της φορολογίας για τακτοποιημένες αυθαίρετες χρήσεις, όπως υπόγεια, πατάρια, εσωτερικοί εξώστες, σοφίτες κ.ά., αφορά περισσότερους από 1 εκατομμύριο ιδιοκτησίες, που έχουν ενταχθεί στους αντίστοιχους νόμους τακτοποίησης του υπουργείου Περιβάλλοντος (ν. 3843/2010 της Τ. Μπιρμπίλη και ν. 4014/2011 του Γ. Παπακωνσταντίνου).

Προβλέπεται ότι θα ισχύσει για παλαιούς και νέους ιδιοκτήτες, εφ’ όσον υπαχθούν στο νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος (ν. 4178/2013 του Στ. Καλαφάτη), που μπήκε σε εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι η ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση για τακτοποιημένες αυθαίρετες χρήσεις προβλέπεται στο νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα, διαπιστώθηκε ότι δεν εφαρμόζεται από τις Δημόσιες Οικονομικές Εφορίες, ελλείψει της σχετικής εγκυκλίου.

Επειτα από συνεννόηση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα πληροφορούμαστε ότι το θέμα της φορολογικής αντιμετώπισης των τακτοποιημένων αυθαιρέτων συζητήθηκε σε σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος Χ. Θεοχάρη και Σ. Αλεξιάδη. Συμφωνήθηκε να λυθεί με την έκδοση της νέας εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, όπως ήδη έγινε με την έκδοση εγκυκλίου την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών για το άλλο ανοιχτό θέμα της αναστολής είσπραξης των παλαιών προστίμων αυθαιρέτων, εφ’ όσον εντάσσονται στις ρυθμίσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης. Η εφαρμογή μειωτικού συντελεστή 50% για τις αυθαίρετες χρήσεις που έχουν τακτοποιηθεί θα αφορά τον υπολογισμό της αξίας προκειμένου να επιβληθεί οποιοσδήποτε φόρος (μεταβίβασης, κληρονομιάς, ακίνητης περιουσίας, ΤΑΠ, προσδιορισμός τεκμηρίου διαβίωσης) επί του ακινήτου.

Οι παλαιές δηλώσεις
Παράλληλα από το υπουργείο Περιβάλλοντος γίνεται γνωστό ότι από τις επόμενες ημέρες (εκτός απροόπτου εντός της εβδομάδας) θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος υποδοχής των δηλώσεων αυθαιρέτων που έχουν υποβληθεί με το νόμο 4014/2011. Σημειώνεται ότι οι 385.535 ιδιοκτήτες ακινήτων, που υπέβαλαν συνολικά 562.263 δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων με το νόμο 4014/2011 του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είναι πλέον εκτεθειμένοι σε δικαστικές προσφυγές και νέες περιπέτειες, καθώς εκδόθηκε επισήμως και είναι πλέον σε ισχύ η απόφαση του ΣτΕ που «κατεδαφίζει» το νόμο ως αντισυνταγματικό.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι οι ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις τακτοποίησης με το νόμο 4014/2011 είναι απολύτως καλυμμένοι και ότι με μια απλή αίτηση μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς οριστικής νομιμοποίησης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, που είναι σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Προβλέπεται συμψηφισμός προστίμων (μεταξύ των ν. 4014/2011 και ν. 4178/13) και ευνοϊκή ασφαλιστική και φορολογική αντιμετώπιση για όσους δηλώσουν. Επίσης προβλέπεται επιστροφή ποσών για όσους έχουν πληρώσει περισσότερα με τους προηγούμενους και υπαχθούν στο νέο νόμο.

Η υπαγωγή στο νέο νόμο μέσω της εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος θα γίνει από την αρχή με τη συμπλήρωση όλων των προβλεπόμενων πεδίων της αίτησης από ιδιώτη μηχανικό.

Οσοι είχαν ήδη κάνει χρήση των διατάξεων του 4014/11 και έχουν καταβάλει ένα μέρος του ειδικού προστίμου θα μπορούν να υπαχθούν στο νέο νόμο με συμψηφισμό των καταβληθέντων ποσών. Τέλος, σημειώνεται ότι για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που δηλώνονται στο νόμο, δεν οφείλονται αναδρομικά βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ κ.λπ.) και οποιοσδήποτε φόρος, πρόστιμο ή τέλος.

του Αργύρη Δεμερτζή
αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s