Αυθαίρετα: το μεγάλο «φακέλωμα»

ΑυθαίρεταΣε μια πενταετία, το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι θα έχει «φακελώσει» όλα τα αυθαίρετα κτίσματα, με διασταυρώσεις των στοιχείων που συγκεντρώνονται από το κτηματολόγιο, το περιουσιολόγιο του Ε9, αλλά και τις ηλεκτρονικές δηλώσεις αυθαιρέτων.

Είναι ο «μπαμπούλας» που επισείει η πολιτική ηγεσία για να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα παράνομα κτίσματα που κατέχουν, καθώς η έως τώρα υποδοχή του νέου νόμου 4178/2013 είναι μάλλον υποτονική. Παρά το κίνητρο με τις 106 δόσεις για όσους θα ενταχθούν στο σύστημα έως τις αρχές Φεβρουαρίου, οι δηλώσεις των πρώτων πενήντα ημερών διαμορφώνονται γύρω στις 35.000.

 «Κάθε ακίνητο θα διαθέτει ένα μοναδικό κωδικό, με τον οποίο θα εντοπίζεται και θα ελέγχεται», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης σε ημερίδα για την κτηματαγορά στη Θεσσαλονίκη.

Το νέο θεσμικό εργαλείο, που θα «καρφώνει» τις αυθαιρεσίες είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, που αναμένεται να ισχύσει στις αρχές Ιανουαρίου, με τη θεσμοθέτηση του διατάγματος που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας για την κατάθεσή του στο ΣτΕ. Θα προηγηθεί η υπουργική απόφαση για το στατικό έλεγχο όλων των αυθαιρέτων που θα ενταχθούν στο σύστημα, μέσω της μελέτης σεισμικής τρωτότητας, που περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για τη διαδικασία νομιμοποίησης.

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, που μετατίθεται για τον Νοέμβριο. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένονται ανακοινώσεις για την αναθεώρηση των χωροταξικών σχεδίων στις 12 περιφέρειες της χώρας, εκτός από την Αττική. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης μονοπωλεί η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, που μεταξύ άλλων προωθεί τη θεσμοθέτηση ζωνών για να αντιμετωπιστεί η διάσπαρτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων. Θα προβλέπει επίσης την τουριστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s