Ξαναπληρώνουν τα πληρωμένα: αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι!

ΑυθαίρεταΠάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες που έχουν ήδη υπαχθεί στους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων καλούνται μέσω ιδιώτη μηχανικού να ενταχθούν στον νέο νόμο νομιμοποίησης αυθαιρέτων του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Από τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την εκ νέου υποβολή των δηλώσεών τους.

Και στις δύο περιπτώσεις η υπαγωγή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά όσοι την αποφύγουν είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν εκπλήξεις.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:

Για αυθαίρετα
Οι 385.535 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν συνολικά 562.263 δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων με τον νόμο Παπακωνσταντίνου μπορούν να υποβάλουν εκ νέου τις δηλώσεις τους, ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι σε δικαστικές προσφυγές και νέες περιπτώσεις.

Ο λόγος είναι ότι εκδόθηκε επισήμως και είναι πλέον σε ισχύ η απόφαση του ΣτΕ που “κατεδαφίζει” τον νόμο ως αντισυνταγματικό.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι οι ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις τακτοποίησης με τον νόμο είναι απολύτως καλυμμένοι και ότι με μία απλή αίτηση μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς οριστικής νομιμοποίησης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου για τα αυθαίρετα που είναι σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Κατά συνέπεια, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, οι ιδιοκτήτες που έχουν υπαχθεί στον νόμο Παπακωνσταντίνου με καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη καταβάλει 912 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, καλούνται από το ΥΠΕΚΑ να σπεύσουν να υπαχθούν στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα, για να μην είναι ευάλωτοι σε προσφυγές και για να μην αντιμετωπίσουν εμπλοκές και προβλήματα σε πωλήσεις μεταβιβάσεις των ακινήτων τους.

Προβλέπεται συμψηφισμός προστίμων, ενώ αναμένεται η απόφαση επιστροφής των χρημάτων σε όσους έχουν καταβάλει μεγαλύτερα ποσά με τον προηγούμενο νόμο.

Για ημιυπαίθριους
Οι περίπου 700.000 ιδιοκτήτες που υπέβαλαν δηλώσεις τακτοποίησης ημιυπαίθριων και άλλων χώρων μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο ώστε η εξαίρεση από την κατεδάφιση για 40 έτη να μετατραπεί σε οριστική νομιμοποίηση.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν εξοφλήσει το παράβολο και το πρόστιμο του νόμου Μπιρμπίλη προβλέπεται ότι για να ενταχθούν στον νόμο Καλαφάτη θα πληρώσουν ξανά πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται από 500 ευρώ για τις συνηθισμένες υπερβάσεις έως 4.000 ευρώ για υπερβάσεις άνω των 4.000 ευρώ για υπερβάσεις άνω των 4.000 τετραγωνικών μέτρων.

Οι ιδιοκτήτες, που δεν έχουν αποπληρώσει τις δόσεις τους, θα πληρώσουν ξανά το παράβολο, αλλά θα συμψηφιστεί με τις δόσεις του προστίμου.

Στατική επάρκεια
Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει σε εφαρμογή την καταγραφή της στατικής επάρκειας των αυθαιρέτων που νομιμοποιούνται ως απαραίτητη προϋπόθεση υπαγωγής στον νέο νόμο Καλαφάτη.

Σύμφωνα με σχέδιο υπουργικής απόφασης που δόθηκε σε διαβούλευση, προβλέπεται ότι για τα απλά κτήρια κατοικίας θα συμπληρώνεται σε ειδική φόρμα από τον ιδιώτη μηχανικό που κινεί τις διαδικασίες νομιμοποίησης “δελτίο δομικής τρώτητας”.

Για μεγαλύτερα κτήρια, ιδίως αυτά που εξυπηρετούν χρήσεις συνάθροισης κοινού, θα απαιτείται ολοκληρωμένη στατική μελέτη.

Η υποβολή τεχνικής έκθεσης στατικής επάρκειας του κτηρίου είχε προβλεφθεί και στον νόμο Παπακωνσταντίνου αλλά έμεινε στο ράφι.

Πάντως, η ειδική στατική μελέτη απαιτεί πρόσθετη εργασία του μηχανικού και ανάλογα με το είδος και την κατηγορία του κτηρίου, πρόσθετη αμοιβή, η οποία ορίζεται με ελεύθερη διαπραγμάτευση.

ανασημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s