Ρυθμίσεις-γέφυρα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

ΑυθαίρεταΟ κίνδυνος να κριθεί αντισυνταγματικός και ο πρόσφατος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση (4178/2013) ελλοχεύει ύστερα από προσφυγές ιδιωτών που κατατέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο ανώτατο δικαστήριο, οι οποίες συνοδεύονται και από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εφαρμογής του νέου νόμου (όπως έγραψε χθες το «Εθνος»).

Χρονοδιάγραμμα
Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη δήλωναν χθες πως η νέα νομοθεσία θα έχει πλήρως θεσμοθετηθεί μέχρι το τέλος του 2014, λίγο πριν, δηλαδή, ολοκληρωθεί ο νόμος για τα αυθαίρετα που προβλέπεται για τον Φεβρουάριο του 2015.

Συγκεκριμένα, μέσα στον Νοέμβριο ξεκινά η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που έχει ως βασικό στόχο τη μείωση του χρόνου σχεδιασμού και έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην αποκεντρωμένη διοίκηση και την περιφέρεια.

Εκτιμάται πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος του χρόνου και θα έχει ψηφιστεί τους πρώτους μήνες του 2014. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το προεδρικό διάταγμα για την ταυτότητα κτιρίου, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό αρχείο όλων των ακινήτων της χώρας.

Τέλος, μέσα στο 2014 προγραμματίζεται η έναρξη της λειτουργίας της τράπεζας Γης που θα επιτρέψει την αγορά συντελεστή δόμησης ως συμπληρωματικό εργαλείο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο «θωρακίζεται» η κόκκινη γραμμή κατά της αυθαίρετης δόμησης και αποτρέπεται μία νέα γενιά αυθαιρέτων, λένε στο ΥΠΕΚΑ.

της Μανίνας Νικολοπούλου
αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s