Στ. Καλαφάτης: Στην τελική ευθεία η λύση στο πρόβλημα των αυθαιρέτων

Αυθαίρετα«Το πιο σημαντικό ζήτημα για την ανάταξη της οικονομίας μας είναι να διορθώσουμε τα προβληματικά σημεία και να αλλάξουμε τις λαϊκιστικές και άτολμες νοοτροπίες που συντηρούν ένα αρνητικό κλίμα για τις επενδύσεις», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, στη ομιλία του στο 5ο πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη.

«Το κράτος πρέπει να έχει την οικονομική βάση να προστατεύει τα κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα. Στην ουσία ό,τι “τρομοκρατεί” τους επενδυτές είναι “χτύπημα” στους πολίτες που ήδη έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος. Για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε κοινωνικές υπηρεσίες, ισότιμα, σε όλους τους πολίτες, όπως οφείλει μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, πρέπει να έχουμε παραγωγική βάση. Εξαγωγική δραστηριότητα, επενδύσεις και υψηλή ανταγωνιστικότητα» τόνισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε ότι «για να έχουμε αυτή την παραγωγική βάση που θα φέρει όλα τα υπόλοιπα -με πρώτο τις θέσεις εργασίας- χρειαζόμαστε όλων των μεγεθών και των κατευθύνσεων επιχειρήσεις, και μάλιστα σε όλη την Ελλάδα».

Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα
Τον πυρήνα της νέας πολιτικής γης που αναπτύσσεται στο ΥΠΕΚΑ, όπως ανέφερε ο κ. Καλαφάτης, τον αποτελούν οι κρίσιμες ρυθμίσεις ώστε να τελειώσει το Κτηματολόγιο, η λύση που θεσμοθετήθηκε για το τεράστιο πρόβλημα των αυθαιρέτων και το νομοσχέδιο για τη Χωροταξία και την Πολεοδόμηση που βρίσκεται στην τελική του ευθεία, μαζί με σημαντικές παρεμβάσεις για τα ύδατα, τα δάση και τον θεσμό της Τράπεζας Γης.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ επισήμανε ότι ο νέος νόμος για το Κτηματολόγιο, που ψήφισε η Βουλή τον Ιούνιο, ήδη υλοποιείται, ότι ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα έχει ως βασική στόχευση την καταγραφή και τον οριστικό έλεγχο του φαινομένου και ότι το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση κρίσιμων ζητημάτων πολεοδομίας και χωροταξίας, που σύντομα θα είναι σε διαβούλευση, εκπονείται με σκοπό να προσανατολίσει τη χωροταξία στην ανάπτυξη, με δεδομένη προϋπόθεση τον καθορισμό συγκεκριμένων ζωνών απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας.

Αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό
Ο κ. Καλαφάτης συνέχισε λέγοντας ότι η αναθεώρηση και εξειδίκευση των 12 Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού, ώστε να είναι συμβατά με τις νέες συνθήκες είναι ένα ζήτημα, ενώ ένα άλλο ζήτημα είναι η αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και η στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων.

«Είναι λογική συνεπαγωγή ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε νέο παραγωγικό μοντέλο με παλιούς τρόπους. Ούτε σε ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας χωρίς νέα νοοτροπία όλων όσοι εμπλέκονται στην αγορά» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ και πρόσθεσε:

«Αν με κάθε τρόπο γίνεται ορατό ότι ως χώρα στρεφόμαστε στην καινοτομία και ευνοούμε τις επενδύσεις, αυτό μόνο θετικές συνέπειες μπορεί να έχει. Γιατί διαχέεται δυναμισμός και περνάει παντού το μήνυμα ότι προχωράμε. Είναι ωστόσο σαφές ότι ακριβώς για τον λόγο ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μια προγραμμένη συνταγή, χρειάζεται να προσθέσουμε όλοι τις καλύτερες των προθέσεων. Και κυρίως των πράξεων. Προφανώς το κράτος. Με αποφασιστικές κινήσεις και αναμόρφωση του εαυτού του, ώστε να υπάρχει σταθερότητα και λογική στους «κανόνες του παιγνιδιού», για όσους αναλαμβάνουν το ρίσκο του επιχειρείν. Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας από τη δική του πλευρά. Επενδύοντας με επιμονή στην ποιότητα και την καινοτομία, έχοντας στο μυαλό του ότι ένα πετυχημένο σχέδιο συχνά ανοίγει δρόμους και ασκεί θετική επίδραση για αλλαγές προς την κατεύθυνση της προόδου».

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s