Μια πόλη με… πόδια

very large structureΦανταστείτε να ζούσατε σε μια βιώσιμη πόλη με «πόδια» που θα μπορούσε να κινηθεί οπουδήποτε προς αναζήτηση καλύτερων θέσεων εργασίας και πόρων. Μια μητρόπολη που θα είχε για θεμέλια… ερπύστριες. Μπορεί να φαίνεται σαν μια παράλογη ιδέα, αλλά αυτό ακριβώς προτείνεται από τον Μαδριλένο φοιτητή αρχιτεκτονικής Manuel Dominguez.

Σύμφωνα με το όραμά του, η πόλη-νομάς θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ερπύστριες- παρόμοιες με αυτές που έχουν τα τανκς, για να μετακινείται ανάλογα με το πού θα βρίσκουν δουλειά οι κάτοικοί της.

«Ήθελα να κατασκευάσω μια εδαφική διαχείριση μεταξύ ύλης και ενέργειας, η οποία θα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Dominguez. «Αυτά περιλαμβάνουν την εκ νέου εξισορρόπηση του πληθυσμού μεταξύ των αγροτικών περιοχών και των πόλεων, την ανανέωση του περιβάλλοντος και την προσφορά νέων θέσεων εργασίας».

Με το όνομα «Very Large Structure», η μητρόπολη που… βαδίζει διαθέτει όλα όσα θα περίμενε κανείς από μία πόλη, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και βιβλιοθήκες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει σκεφτεί την ιδέα μιας κινούμενης πόλης. «Η πόλη που περπατάει» (Waling City) του Βρετανού αρχιτέκτονα Ron Herron προτάθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960.

Η ιδέα του Dominguez αναπτύσσει αυτή του Herron προτείνοντας μια γενιά καθαρής ενέργειας με χρήση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και σημειώνοντας πως η μετακίνηση της πόλης θα μπορούσε να ενθαρρύνει την αποκατάσταση των δασών παρά την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο εμπνευστής της απορρίπτει την κριτική πως πρόκειται μόνο για μια φοιτητική πρόταση και υποστηρίζει πως είναι θεωρητικά δυνατό να κατασκευαστεί αυτή η πόλη.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s