Καλαφάτης: Οι τομές της πολεοδομικής μεταρρύθμισης

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής ΑλλαγήςΤις δύο βασικές τομές της επικείμενης πολεοδομικής μεταρρύθμισης παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ (ΔΚΜ/ΤΚΜ ΤΕΕ) στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στη χωροταξία και την πολεοδόμηση βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και στόχο έχει την αναβάθμιση του ρόλου το μηχανικού.

Το σχετικό νομοθέτημα μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, κάνει δύο βασικές τομές:

Πρώτον, μειώνει σε τρία μόνο τα επίπεδα του σχεδιασμού. «Με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου που απαιτείται, μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών. Υπό την προϋπόθεση του αυστηρού, σαφούς, αλλά ορθολογικού ελέγχου περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έτσι, στο επίπεδο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές, οι  γενικές κατευθύνσεις. Ενώ όλη η ουσία βρίσκεται στον Περιφερειακό Χωροταξικό σχεδιασμό και σε επίπεδο Τοπικού σχεδιασμού, στη βάση του Καλλικρατικού Δήμου», αναφέρει.

«Δεύτερο σημείο: Επικαιροποιείται η κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης. Όπου χρειάζεται. Μετά από 3 δεκαετίες είναι λογικό να υπάρχουν αρκετές ανάγκες και περιθώρια προς αυτή την κατεύθυνση. Με δυο λέξεις, κινούμαστε προς την ελάφρυνση του κεντρικού κράτους από τον τεράστιο όγκο χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων, με τη αποκέντρωση του σχεδιασμού  στις Περιφέρειες και την ανάθεση εκπόνησης και έγκρισης των Πολεοδομικών Σχεδίων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Εδώ υπάρχει και ένα σημείο – κλειδί: οι καθορισμένοι χρόνοι και η «υποχρεωτικότητα» να περάσει στην επόμενη φάση η διαδικασία.  Με προφανείς τις συνεπαγωγές για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των πολεοδομικών μελετών. Είναι αυτονόητό ότι πολλά σημεία θα εξειδικευτούν ακόμη περισσότερο μέχρι να τελειώσει η επεξεργασία του Νομοσχεδίου. Αυτή όμως είναι η κεντρική λογική», συμπληρώνει ο υπουργός.

«Μέχρι σήμερα η Χωροταξία λειτουργούσε εν τέλει αντιαναπτυξιακά, αποθαρρύνοντας ακόμη και ήπιες δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής. Εμείς θέλουμε να λειτουργήσει επιτέλους υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης με όρους αειφορίας, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα έρχεται εκ των υστέρων, αλλά θα είναι ενσωματωμένη εκ των προτέρων στον σχεδιασμό. Αυτό το νομοσχέδιο είναι πραγματικά η γραμμή ανάμεσα στο «πριν» και το «μετά». Δεν μου αρέσουν οι υπερβολές και ξέρω πολύ καλά ότι στον τομέα της αρμοδιότητάς μου και στο αντικείμενό σας  έχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες και έχουν υπάρξει προσδοκίες. Όμως είναι όντως μεγάλη αλλαγή. Και μεγιστοποιεί τη σημασία όσων βημάτων έγιναν αυτόν τον ενάμιση χρόνο, για την αλλαγή του τρόπου που κτίζουμε σε αυτή τη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

«Η κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα, είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στον ανορθολογισμό, τις «αστοχίες υλικών» και τις «κακοτεχνίες» που έκαναν ευάλωτο το οικοδόμημα της χώρας. Ειδικά στη Χωροταξία, χωρίς την μεταρρύθμιση της οποίας δεν νοείται ανάπτυξη. Αντικαθιστώντας παρωχημένα εργαλεία σχεδιασμού και δόμησης του χώρου, και δίνοντας μια ευκαιρία τόνωσης της οικοδομής, που αναμένεται να συμπαρασύρει και όλους τους υπόλοιπους κλάδους που εμπλέκονται με αυτήν. Αυτή η προσπάθεια ενδυναμώνεται και φέρνει πολύ ταχύτερα τα αποτελέσματά της, όταν είναι στην πρώτη γραμμή δυνάμεις όπως το Επιμελητήριο σας, που εκπροσωπεί επαγγελματίες με κομβικό αντικείμενο για την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση προσβλέπει στη δυναμική που μπορεί να προκύπτει, κάθε στιγμή, από τη συνεννόηση για τα μεγάλα και από την συνέργεια για τα μικρότερα. Που είμαι πεπεισμένος ότι πολλές φορές, είναι αυτά που κρίνουν την αντοχή του συνολικού οικοδομήματος. Την ασφάλεια, την ανάπτυξη  και της ποιότητα της συλλογικής μας «κατασκευής». Της  πατρίδας μας, που μετά τον υφεσιακό σεισμό, οικοδομούμε ξανά. Εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχίες στις μάχες που έχετε μπροστά σας», κατέληξε.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s