Στα άκρα η σύγκρουση στα ΑΕΙ, χάνουν το εξάμηνο οι φοιτητές

ΕΜΠΟριστική θεωρείται πλέον η απώλεια του εξαμήνου στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜΠ, μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη. Μάλιστα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών διαμήνυσαν ότι «δεν αποδεχόμαστε καμιά διαπραγμάτευση με δεδομένη την απόλυση συναδέλφων μας. Αίτημά μας παραμένει η αναστολή της υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα». Οι συνάδελφοι τους στο ΕΜΠ θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας την Δευτέρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος επέρριψε τις ευθύνες για το νέο αδιέξοδο σε τεχνάσματα μελών του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ , που επέβαλλαν όπως είπε αλλαγή στον τρόπο ψηφοφορίας.

«Το ΕΜΠ παραμένει παρανόμως κλειστό από μια μικρή μειοψηφία που κρατά σε ομηρεία φοιτητές, καθηγητές και συναδέλφους τους. Σήμερα μία μικρή ομάδα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισαν την κάλπη και επέβαλαν ψηφοφορία δια βοής. Διάλογος με το πανεπιστήμιο της Αθήνας κλειστό δεν γίνεται. Η πολιτεία ούτε συναλλάσσεται ούτε εκβιάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου της Αθήνας. Το κλίμα πυροδότησε δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα». Αντιδικίες υπήρχαν και για τον τρόπο ψηφοφορίας αφού αρχικά είχε αποφασιστεί να γίνει σε κάλπη. Τελικά όμως μετά από αντιδράσεις μερίδας διοικητικών, αρκετοί εκ των οποίων ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, η ψηφοφορία έγινε με ανάταση του χεριού. Αψιμαχίες υπήρξαν και μεταξύ της απεργιακής επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δ.Σ. του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος επειδή διαφωνούσαν στον τρόπο χειρισμού του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας, αλλά και επειδή ο Σύλλογος κράτησε θετική στάση απέναντι στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Αντιδράσεις
Σε εκδήλωση πάντως της Συνόδου των πρυτάνεων, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Θ. Πελεγρίνης, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας έθεσε θέμα αξιοπιστίας των προτάσεων του υπουργείου και των εγγυήσεων που παρέχει, ενώ ο πρύτανης του Αριστοτελείου κ. Μυλόπουλος χαρακτήρισε «οριζόντια, άδικη και τυφλή» τη διαθεσιμότητα, υποστηρίζοντας πως το υπουργείο επιδιώκει την απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά υπογράμμισε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρνηθούμε τον διάλογο με το υπουργείο».

Στο υπουργείο Παιδείας πάντως ήδη εξετάζουν τα σενάρια της επόμενης ημέρας για το ακαδημαϊκό εξάμηνο στο Καποδιστριακό και το Μετσόβιο. Καθηγητές του ΕΜΠ εκτιμούν ότι το εξάμηνο δεν μπορεί να σωθεί με εξαίρεση τέσσερις σχολές (Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι και Ναυπηγοί) στις οποίες έχουν ξεκινήσει μαθήματα εδώ και λίγες ημέρες. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου μάλιστα, δεν έχουν ξεκινήσει μαθήματα σε κανένα τμήμα. Καθηγητές του ΕΚΠΑ ανέφεραν ότι για να σωθεί το εξάμηνο θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό και παράταση του εξαμήνου, αναπλήρωση μαθημάτων κ.λ.π.

Παράλληλα, οξύτατες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργού Παιδείας να δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξετασθούν σε όλα τα μαθήματα (και του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου) τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος ζήτησε απόσυρση της απόφασης διότι «καταργεί τη στοιχειώδη αντιστοιχία διδασκαλίας – εξέτασης και μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε διαρκή εξεταστικά κέντρα, παραβιάζοντας κατάφωρα το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων».

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s