Κτήρια που προκαλούν …προβλήματα

Walkie TalkieΕίναι τα κτήρια που αντί να υποδέχονται τους χρήστες τους, τους πολεμούν και προκαλούν την υπόλοιπη κοινότητα των αρχιτεκτόνων και μηχανικών να τα μελετήσει με ενδιαφέρον ώστε να τα «εξευμενίσει».

Μερικά από αυτά τα έργα που διέπρεψαν για τα αξιοσημείωτα επιθετικά χαρακτηριστικά τους είναι το ξενοδοχείο «Vdara» στο Λας Βέγκας και ο πύργος «Walkie Talkie» στην οδό 20 Fenchurch του Λονδίνου, έργα του Ουρουγουανού αρχιτέκτονα Rafael Viñoly, που έγιναν διάσημα διότι προκάλεσαν στις όψεις τους ανακλάσεις φωτός που έλιωσαν πλαστικά, τσουρούφλισαν μαλλιά και προκάλεσαν αξιοσημείωτη υπερθέρμανση στον περιβάλλοντα χώρο τους.

Στην περιοχή του Λιτζ της Αγγλίας ο ουρανοξύστης «Bridgewater Place», που έχει και το παρατσούκλι Dalek (μεταλλαγμένη φυλή εξωγήινων επιστημονικής φαντασίας που παρουσιάζεται στη βρετανική τηλεοπτική σειρά «Doctor Who»), ενίσχυσε με το καμπύλο σχήμα του και το ύψος του την ταχύτητα των ανέμων προκαλώντας δυνατά ρεύματα, κάτι σαν τυφώνες. Ως εκ τούτου, οι περαστικοί αντιμετώπιζαν πρόβλημα να διασχίζουν την περιοχή.

Ενδιαφέρον όμως προκάλεσε και ο ουρανοξύστης «Taipei 101», ο οποίος σχετίστηκε με την επιδείνωση σεισμικών δονήσεων λόγω του ύψους του και της θέσης του (σε ρήγμα), όπως επίσης το κτήριο Peter Lewis του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Frank Gehry, το οποίο λόγω των καμπύλων στη φόρμα του, των υλικών και της σχέσης του με το κλίμα του Κλίβελαντ της Αμερικής κατέληξε να προκαλεί πτώση χιονοστιβάδων.

Επικίνδυνες αποστολές λοιπόν έχουν οι χρήστες των κτηρίων όταν οι σχεδιαστές δεν υπολογίζουν τη θέση, τα υλικά, το περιβάλλον και τη στατική δομή της αρχιτεκτονικής τους.

Γιατί δεν αρκεί κανείς να σχεδιάζει όμορφα, ψηλά ή κομψά κτήρια, πρέπει να σέβεται το χώρο και το χρήστη, ώστε η αρχιτεκτονική να διατηρεί τις πραγματικές της αξίες, τις περιβαλλοντικές και τις ανθρώπινες!

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s