Νέος διαγωνισμός για το Κτηματολόγιο

ktimatologio-xartografisiΤη διενέργεια νέου διαγωνισμού για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στον Δήμο Αθηναίων, όπως και σε Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά, αποφάσισε να προκηρύξει η ΕΚΧΑ Α.Ε., μετά το νομικό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν εδώ και μήνες οι δύο μελέτες.

Το ζητούμενο είναι ποια στάση θα κρατήσει ο μελετητικός κλάδος στον μεγάλο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την κτηματογράφηση του υπολοίπου 62% της χώρας, καθώς ένας νέος πόλεμος προσφυγών θα θέσει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Οπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε., Δημ. Καλουδιώτης, το ενδιαφέρον του μελετητικού κλάδου για τον νέο διαγωνισμό είναι μεγάλο. Τις 28 μελέτες του έργου διεκδικούν 20 μελετητικά σχήματα, σε τέσσερα από τα οποία συμμετέχουν και ξένες εταιρείες σε συνεργασία με ελληνικά νομικά γραφεία. «Πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα αρχίσουμε να αναθέτουμε τις μελέτες», ανέφερε ο κ. Καλουδιώτης, υπενθυμίζοντας ότι με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία τα στάδια του διαγωνισμού μειώθηκαν από τρία σε δύο.

Το ζητούμενο, όμως, παραμένει η στάση του μελετητικού κλάδου, καθώς ο πόλεμος προσφυγών ανάμεσα στις εταιρείες εκτροχίασε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του 2008 για την κτηματογράφηση των αστικών κέντρων. Τελικά, οι δύο μελέτες που έμειναν χωρίς αναδόχους μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και της εταιρείας Κτηματολόγιο Α.Ε. (Αθήνα και το τρίδυμο Βόλου – Λαμίας – Λιβαδειάς) θα επαναπροκηρυχθούν μέσα στο α΄ 3μηνο του έτους. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 22 μελέτες του προγράμματος κτηματογράφησης του 2008, έχουν προχωρήσει μόνο οι 13. Ακόμα δύο ανατέθηκαν πρόσφατα (η μία αφορά Ασπρόπυργο, Ιλιον, Μάνδρα, Πετρούπολη, Χαϊδάρι και η άλλη Αλιμο, Δάφνη, Ελληνικό, Μοσχάτο, Ταύρο και Υμηττό), τρεις πρόκειται να υπογραφούν σύντομα (η πρώτη αφορά Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα, Παπάγου, Πεύκη και Ψυχικό• η δεύτερη Αγ. Αναργύρους, Ανω Λιόσια, Αχαρνές, Ζεφύρι, Θρακομακεδόνες, Καματερό, Κρυονέρι, Φυλή• και η τρίτη Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Ηλιούπολη). Επίσης, δύο είναι ακόμα σε διαγωνιστική διαδικασία (αφορούν 13 περιοχές της ΝΑ Αττικής, όπως Ανάβυσσο, Κερατέα, Σαρωνίδα, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη κ.λπ.).

Ωστόσο τα νέα από τους δασικούς χάρτες, «δίδυμο» έργο με το Κτηματολόγιο και προϋπόθεση για την αποτύπωση της δημόσιας περιουσίας, εξακολουθούν να είναι απογοητευτικά. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ, μέχρι στιγμής έχει κυρωθεί μόλις το 1% των δασικών χαρτών, το 60% έχει εκπονηθεί ή βρίσκεται υπό μελέτη, ενώ οι μελέτες για το εναπομείναν 40% πρόκειται να προκηρυχθούν μέχρι τον Ιούνιο. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: με τον νέο νόμο, η ΕΚΧΑ αναλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών. Αυτό θα ισχύσει στους νέους διαγωνισμούς. Για το 60% όμως που είναι υπό εκπόνηση, σχεδιάζεται νέος διαγωνισμός, ειδικά για το τελικό στάδιο της διαδικασίας κύρωσης. Χαρακτηριστικό του πόσο σημαντικό είναι οι δασικοί χάρτες να προηγούνται της κτηματογράφησης είναι το πρόβλημα που ήρθε στο φως με την κτηματογράφηση της Κοζάνης, όπου μία πολεοδομία είχε δώσει άδειες δόμησης μέσα σε δημόσιες δασικές εκτάσεις.

Χρηματοδότηση
Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, ο κ. Καλουδιώτης εκτίμησε ότι απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ για όλα τα εναπομείναντα προγράμματα, από τα οποία τα 250 θα προέλθουν από το αποθεματικό της εταιρείας, τα 350 θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ και ΣΕΣ και τα 200 εκατ. από τα «κτηματόσημα» των νέων περιοχών.

του Γιώργου Λιάλιου
αναδημοσίευση από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Σελίδες 1-5 | 20/12/2013

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s