Νόμος του κράτους οι νέες αρμοδιότητες στο ΤΕΕ

TEE/ΤΚΜΜετά από ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκαν στην Βουλή τα τέσσερα ξεχωριστά άρθρα, που δίνουν άμεση λύση σε πάγια αιτήματα, πολλών ετών, των Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπως εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με τίτλο «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις» που προώθησε ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Μ. Χρυσοχοίδης. Οι ρυθμίσεις,  που  αποτελούν βάση συμφωνίας για κοινές δραστηριότητες του ΥΠΟΜΕΔΙ με το ΤΕΕ  παρουσιάστηκαν στις αρχές Νοεμβρίου 2013, σε  συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη. Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν στη στήριξη του τεχνικού κόσμου της χώρας, τον εξορθολογισμό κρίσιμων τομέων του συστήματος παραγωγής έργων, την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και τον έλεγχο όλων των συντελεστών παραγωγής έργων. Ειδικότερα οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:

  • Το ΤΕΕ φορέας πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων: Είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μητρώων όλων των τεχνικών επαγγελμάτων σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, καθώς επίσης ότι το μέτρο θα συμβάλει στην ποιότητα  των κατασκευών, την ασφάλεια των πολιτών και στην αντιμετώπιση παθογενειών, όπως η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.
  • Το ΤΕΕ φορέας τιμολογίων και τιμών τεχνικών έργων: H λειτουργία από το ΤΕΕ, ενός αξιόπιστου μηχανισμού τιμολόγησης των έργων είναι το πρώτο βήμα για ενιαίες προδιαγραφές, προϋπολογισμούς και διαφάνεια στα δημόσια έργα.
  • Ένταξη του ΤΕΕ ως υπηρεσίας μιας στάσης στο Γ.Ε.ΜΗ: Αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία, ενώ θα μειωθούν τα διοικητικά βάρη  τόσο για τον τεχνικό κόσμο, όσο και για τις δεκάδες υπηρεσίες, αφού η διεκπεραίωση θα γίνεται  με ταχύτητα, οικονομία και διαφάνεια.
  • Ίδρυση νέων τμημάτων εντός ΤΕΕ: Απόφοιτοι ανωτάτων σχολών Πληροφορικής, Περιβαλλοντολόγοι κλπ θα μπορούν  να συμμετέχουν από κοινού και ισότιμα με τους Μηχανικούς σε επαγγελματικά και επιστημονικά τμήματα, με αιρετή διοίκηση.

Στη  Βουλή οι ρυθμίσεις που προβλέπουν αυξημένες αρμοδιότητες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), υπερψηφίστηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με 145 ψήφους υπέρ, 117 κατά και 12 «παρών», μετά από ονομαστική ψηφοφορία, που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις διατάξεις για το ΤΕΕ από τη συμπολίτευση καταψήφισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s