2014: Ορόσημο για την Αρχιτεκτονική!

Από τη Νέα Σκωτία ως τη Βόρεια Κορέα, μια σειρά από εντυπωσιακά κτίρια, θα παραδοθούν εφέτος σε χρήση, καθιστώντας, σύμφωνα με την κρίση των ειδικών, το 2014 μια χρονιά ορόσημο για την αρχιτεκτονική. Μερικά απ’ αυτά τα κτίρια παρουσιάζουμε σήμερα.

The Citadel
Για αιώνες, οι Ολλανδοί αγωνίζονταν να προστατεύσουν τα χαμηλά εδάφη τους από τη θάλασσα, προκειμένου να κτίσουν τα κτίριά τους. Τώρα, το αρχιτεκτονικό γραφείο Waterstudio, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το νερό, σχεδιάζοντας το πρώτο πλωτό συγκρότημα διαμερισμάτων στον κόσμο, το «The Citadel». Αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, θα διαθέτει 60 πολυτελή διαμερίσματα με μεγάλες βεράντες και χώρους στάθμευσης μικρών σκαφών!

The CitadelLeadenhall
Ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης, έχει αποκτήσει το παρατσούκλι Cheesegrater, είναι το νέο ορόσημο στον ορίζοντα του Λονδίνου. Σχεδιασμένος από το γραφείο Rogers Stirk Harbour και Συνεργάτες, είναι ο τελευταίος από μια σειρά εκπληκτικά κτίρια, όπως το «τουρσί» και τον «20 Fenchurch Street» (γνωστό ως η Walkie Talkie), με τους οποίους εμπλουτίστηκε τα τελευταία χρόνια η οικονομική καρδιά του Λονδίνου.

LeadenhallShanghai Tower
Σχεδιασμένος από το γραφείο Gensler, ο πανύψηλος πύργος, έχει στρογγυλεμένες γωνίες, οι οποίες επιτρέπουν μεγαλύτερη αντίσταση σε τυφώνες, οι οποίοι συχνά φτάνουν ως τη Σαγκάη. Η καμπύλη της πρόσοψης και η κλιμακούμενη μορφή, θέλουν να συμβολίζουν τη δυναμική της σύγχρονης Κίνας. Το 632 μέτρων κτίριο βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης στην καρδιά της επιχειρηματικής περιοχής Lujiazui, με στόχο να δοθεί σε χρήση εντός του έτους.

Shanghai TowerRotterdam Market Hall
Αυτό το κτίριο, σχήματος σήραγγας, βρίσκεται στο λιμάνι του Ρότερνταμ, έχει σχεδιαστεί ως ένα υβρίδιο, που «στεγάζει» μια πολυσύχναστη υπαίθρια αγορά, ενώ διαθέτει διαμερίσματα-κατοικίες. Το έργο, των Ολλανδών αρχιτεκτόνων MVRDV, αποτελεί τμήμα του σχεδίου ανάπλασης του κέντρου της πόλης, η οποία είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές κατά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Rotterdam Market HallHarbin
Αυτό το Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο σχεδιάστηκε από το γραφείο MAD Architects, βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Κίνας και περιβάλλεται από ποταμούς. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα πολιτιστικά κέντρα, δεν συναρτά τη λειτουργία του με την καρδιά της πόλης, αλλά σκοπεύει να συνδυάσει την τέχνη και τη φύση, σε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον.

HarbinHalifax, Κεντρική Βιβλιοθήκη
Στο λιμάνι της Νέας Σκωτίας κτίζεται αυτό το κτίριο για να στεγάσει την βιβλιοθήκη, αλλά και μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σχεδιασμένο από το Δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Schmidt Hammer Lassen, συνδυάζει την ξεχωριστή ατμόσφαιρα του τοπίου, με τη βόρεια ευρωπαϊκή κληρονομιά της αρχιτεκτονικής.

Halifax library Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s