Δήλωση Ε9 για αυθαίρετα, ημιυπαίθριους και αγροτικά κτίσματα

φόροιΑντιμέτωποι με ένα νέο γύρο ταλαιπωρίας αλλά και με τον κίνδυνο να πληρώσουν άδικα υπέρογκα ποσά Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα βρεθούν σύντομα πάνω από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι οι οποίοι θα υποχρεωθούν φέτος να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε9 για την ακίνητη περιουσία τους.

Με βάση το νέο Ε9, θα υπολογιστεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων για το 2014. Φέτος λοιπόν το Ε9 θα πρέπει να υποβληθεί όχι μόνο από όσους φορολογούμενους είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2013, αλλά και από πλήθος άλλων φορολογουμένων, καθώς απαιτείται η καταγραφή περισσότερων στοιχείων, για τις ανάγκες εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ. Οι υπόχρεοι υποβολής του Ε9 θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα ακόμη πιο πολύπλοκο έντυπο, με πολύ περισσότερα στοιχεία και οι πιθανότητες να υποπέσουν σε λάθη και να χρεωθούν με επιπλέον φόρους είναι πολύ μεγάλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με βάση τα όσα αναφέρονται σε απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, το Ε9 θα πρέπει φέτος να το υποβάλουν ηλεκτρονικά:

  • Όλοι όσοι κατείχαν την 1 -1-2014 γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα, δηλαδή: χώρους αποθήκευσης προϊόντων φυτικής ή ζωικής παραγωγής, μαντριά, στάνες, στάβλους, κοτέτσια, θερμοκήπια κ.λπ. Τα κτίσματα αυτά απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ. Για να μη φορολογηθούν, θα πρέπει να αναγραφούν στο Ε9 σε ξεχωριστή γραμμή και να δηλωθεί η χρήση τους.
  • Όλοι όσοι κατά τη διάρκεια του 2013 «τακτοποίησαν» υποθέσεις παράνομης μετατροπής ημιυπαίθριων ή βοηθητικών χώρων σε χώρους κύριας χρήσης, καθώς και όσοι κατά το προηγούμενο έτος «νομιμοποίησαν» αυθαίρετα κτίσματα με βάση τους νόμους 4014/2011 (Παπακωνσταντίνου) και 4178/2013 (Καλαφάτη). Οι χώροι και τα κτίσματα που «τακτοποιήθηκαν» ή νομιμοποιήθηκαν πρέπει να δηλωθούν πλέον στη νέα τους («τακτοποιημένη» ή «νομιμοποιημένη») κατάσταση.
  • Όσοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2013 κοινόχρηστους υπόγειους χώρους στάθμευσης ή κοινόχρηστους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους ή κοινόχρηστες πισίνες. Τα ακίνητα αυτά πρέπει να δηλωθούν από τον κάθε ιδιοκτήτη σύμφωνα με το ποσοστό του.
  • Όλοι όσοι κατά τη διάρκεια του 2013 είχαν μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δήλωσαν σε μία ή περισσότερες από τις δηλώσεις Ε9 της περιόδου 2005-2013. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται όσοι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους: • πώλησαν ή αγόρασαν ακίνητα, • μεταβίβασαν ή απέκτησαν ακίνητα με δωρεές ή γονικές παροχές, • κληρονόμησαν ακίνητα, • μεταβίβασαν ή απέκτησαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ακινήτων, • είχαν οποιεσδήποτε μεταβολές στα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή στις επιφάνειες των ακινήτων τους.
  • Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν για πρώτη φορά ακίνητα εντός του έτους 2013.
  • Όλα τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα για τα απαλλασσόμενα από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας ακίνητά τους (π.χ. φορολογούμενοι με δεσμευμένα πλήρως ακίνητα, νομικά πρόσωπα για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν κ.λπ.).
  • Οι εργολάβοι και οι οικοπεδούχοι που εμπλέκονται στις διαδικασίες αντιπαροχής.
  • Τα ανήλικα τέκνα που κατείχαν την 1 -1 -2014 ακίνητα! Οι γονείς πρέπει να υποβάλουν για λογαριασμό των τέκνων αυτών ξεχωριστές δηλώσεις Ε9. Για να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές, τα ανήλικα τέκνα θα πρέπει να πιστοποιηθούν από τους γονείς τους ως «χρήστες» των υπηρεσιών του συστήματος TAXISnet και να λάβουν ξεχωριστούς «κλειδάριθμους» και κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet, τους οποίους βεβαίως θα χρησιμοποιούν οι γονείς! Στις δηλώσεις Ε9 οι γονείς πρέπει να συμπεριλάβουν όλα τα ακίνητα των τέκνων τους.
  • Όσοι ιδιοκτήτες έχουν συμβόλαια στα οποία τα στοιχεία των ακινήτων τους διαφέρουν από τα στοιχεία του Κτηματολογίου. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τη νέα φορολογική νομοθεσία στο Ε9 πρέπει να αποτυπώνονται τα στοιχεία των ακινήτων όπως αυτά έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, έστω κι αν διαφέρουν από τα στοιχεία τα οποία αναγράφονται στα συμβόλαια.

Πηγή:

  • ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Σελίδες 1-21 | 21/02/2014

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s