Λάθος τα 100 € για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή

ΠΕΑΕπιστολή απέστειλε το ΤΕΕ Μαγνησίας προς το πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Σπίρτζη, με την οποία διαφωνεί πλήρως με την καταβολή του ποσού των 100 ευρώ που οι μηχανικοί καλούνται να πληρώσουν για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή.

Συγκεκριμένα η επιστολή είναι η εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Όπως πληροφορηθήκαμε, με επιστολή σας προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη ζητήσατε την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας για το γεγονός ότι κατά την ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων ακινήτων μέσω διαδικτύου δεν περιλαμβάνεται όπως είναι θεσμοθετημένο, το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ως υποχρεωτικό στοιχείο της μίσθωσης.

Σύμφωνα με τον «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» (ΦΕΚ 407/Β/09.04/2010), που είναι νόμος του κράτους, σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δεν θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται ενώπιον της ισχύον ΠΕΑ.

Πράγματι, όπως και εσείς επισημαίνετε, η αστοχία  του ηλεκτρονικού συστήματος, ταυτόχρονα με μία σειρά ολιγωριών και στρεβλής εφαρμογής της Οδηγίας και του νόμου για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων οδηγεί τη Χώρα να μην εφαρμόζει ούτε το Νόμο, ούτε την Κοινοτική Οδηγία και το Τ.Ε.Ε. θα πρέπει να προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Όργανα.

Ωστόσο από την πλευρά μας θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας ακόμη μία παράμετρο που αφορά το συγκεκριμένο θέμα και θεωρούμε εξίσου σημαντικό να γίνει μια ακόμη παρέμβασή σας, προκειμένου να επιλυθεί.

Διαφωνούμε πλήρως με την καταβολή του ποσού των 100 ευρώ που οι μηχανικοί καλούνται να πληρώσουν για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή, καθώς πρόκειται για μια επιπλέον φοροεισπρακτική επιβολή στο χειμαζόμενο κλάδο μας, πολλώ δε μάλλον  όταν το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και δεν χρησιμοποιείται η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος και θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s