Ένα ρομπότ που τρώει σκυρόδεμα!

EROΜπάζα, σκόνη και κινδύνους ασφάλειας στις κατεδαφίσεις εξαλείφει το ρομπότ αποδόμησης ERO, το οποίο σχεδίασε ο Τούρκος Omer Haciomeroglu και έχει ήδη προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον βιομηχανικών κολοσσών. Μάλιστα, η βιομηχανία κατα σκευής μηχανημάτων Atlas Copco AB Rockdrills, του πρόσφερε περίπου 7.600 δολάρια και τεχνική υποστήριξη, προκειμένου να αναπτύξει την ιδέα του και να την επιδείξει στην πράξη.

Ο ταλαντούχος Τούρκος σχεδιαστής, ο οποίος κέρδισε το χρυσό μετάλλιο της Industrial Designers Society of America (IDSA), όπως υπογραμμίζει, συνδύασε υπαρκτά στην αγορά, εδώ και χρόνια, εξαρτήματα και μεθόδους για να καταλήξει στην δική του ιδέα, η οποία ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη διαδικασία του κτισίματος για να αποδομήσει μια κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα, εξασφαλίζοντας την πλήρη ανακύκλωση των υλικών.

Η μέθοδος μπορεί να ονομαστεί «υδροκατεδάφιση», αφού κατά βάση χρησιμοποιεί το νερό για να επιτύχει την επανα-ρευστοποίηση του σκυροδέματος, το οποίο αφαιρεί με τις παραλλαγές των μηχανημάτων που εμπνεύστηκε για κάθε κατασκευή. Εντός του μηχανήματος, σε έναν κάδο, χάρη στη φυγόκεντρη δύναμη, διαχωρίζει τα υλικά και τα προωθεί μέσω διαφορετικών σωλήνων σε ξεχωριστές «σακούλες», όπου συσκευάζονται, ώστε να μεταφερθούν στις αντίστοιχες βιομηχανικές μονάδες οι οποίες και θα τα ανακυκλώσουν. Μετά απ’ αυτό ο απογυμνωμένος οπλισμός αφαιρείται εύκολα και επαναχρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία.

Το ERO, μειώνει κατά τρόπο αποτελεσματικό τα απόβλητα των κατεδαφίσεων, ελαχιστοποιεί τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και αυξάνει την ασφάλεια, έναντι της συμβατικής κατεδάφισης. Τα αποδομούμενα υλικά, κατά την άποψη του, είναι κατάλληλα για νέα προκατασκευασμένα κτίρια από μπετόν.

Ο Omer Haciomeroglu παραδέχεται ότι η ιδέα του δεν είναι δίχως προβλήματα (και πια νέα ιδέα δεν έχει προβλήματα, λέει), αλλά πιστεύει ότι όλα μπορούν να ξεπεραστούν στο επόμενο διάστημα, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της ανακύκλωσης υλικών.

Πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s