Απορρυπογόνος Αρχιτεκτονική!

skyscraper pollutionO Chang Yeob Lee έχει μια τετράχρονη εμπειρία ως σχεδιαστής αρχιτεκτονικής και διαδραστικών κατασκευών, στη Νότια Κορέα, στην Αυστραλία και τελευταία στο Heatherwick Studio του Λονδίνου. Πρόσφατα, ως φοιτητής μεταπτυχιακού διπλώματος αρχιτεκτονικής στο Royal College of Art στο Λονδίνο, παρουσίασε την ιδέα της … απορρυπογόνου αρχιτεκτονικής, πετυχαίνοντας να είναι ένας εκ των δυο νικητών του φοιτητικού βραβείου Sheppard Robson στο Royal Academy of Arts Summer Exhibition.

Η ιδέα του συνίσταται στην αξιοποίηση ενός ουρανοξύστη ύψους 189 μέτρων, στο κέντρο του Λονδίνου, ο οποίος σήμερα χρησιμοποιείται για τις τηλεπικοινωνίες, σε περίπτωση εγκατάλειψής του, και την μετατροπή του σε οικολογικό ουρανοξύστη, ο οποίος θα συλλέγει τα αιωρούμενα σωματίδια, βοηθώντας αποφασιστικά στη μείωση του επιπέδου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Λονδίνο, αλλά και στην παραγωγή βιοκαυσίμων!

«Το έργο είναι κατά βάση αντιρρυπαντικό, αλλά μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο στην εποχή της εξάντλησης των πόρων» υποστηρίζει ο εμπνευστής του. Πρώτη ύλη για τη λειτουργία του ο άνθρακας και οι αναθυμιάσεις της βενζίνης από την αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων, ισχυρίζεται, ενώ περιγράφει την πρότασή του ως «ένα υβρίδιο μεταξύ ενός κατακόρυφου πετρελαϊκού εργαστηρίου για την εξασφάλιση πόρων». Η εξωτερική επιφάνεια του ουρανοξύστη θα αποτελέσει το τμήμα ενός τεράστιους καταλυτικού μετατροπέα, ενώ το εσωτερικό θα στεγάσει μια ερευνητική εγκατάσταση μεθόδων αυξανόμενης κίνησης και διύλισης του αέρα και της μεγιστοποίησης της απόληψης των χρήσιμων στοιχείων απ’ αυτό στην παραγωγή βιοκαυσίμων.

Αντίστοιχες εργαστηριακές μονάδες, υποστηρίζει ο Chang Yeob Lee, είναι δυνατόν να τοποθετηθούν και σε άλλα υψηλά κτίρια αφού πάψουν να χρησιμοποιούνται.

Ο Αμερικανός αρχιτέκτονας, φιλόσοφος και οραματιστής, Richard Buckminster Fuller (πέθανε το 1983), μεταξύ άλλων, είχε πει ότι «η ρύπανση είναι τίποτα, αλλά εμείς θα προχωρήσουμε στην συγκομιδή των πόρων της, διαλύοντας την άγνοια της αξίας τους», θυμίζει ο Lee και προσθέτει: «Η ρύπανση θα μπορούσε να είναι μια άλλη νέα οικονομία».

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s