Νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον Αιγιαλό

Αυθαίρετα ακτήΤον δρόμο για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στον αιγιαλό και την παραλία υπό προϋποθέσεις και ύστερα από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανοίγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης σε αυτό καθορίζονται οι όροι για την παραχώρηση μικρών νησιών και περιέχονται διατάξεις για την αναβάθμιση λιμένων και μαρινών ώστε να προχωρήσουν διαγωνισμοί αξιοποίησης από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Οριοθετείται σε σύντομο χρονικό διάστημα έξι με δώδεκα μήνες, με χρήση νέας τεχνολογίας (ορθοφωτοχάρτες) το 100% του αιγιαλού, σε όλη την επικράτεια καθώς μέχρι σήμερα έχει οριοθετηθεί μόνο το 8%.

Πιο αναλυτικά στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου προβλέπεται η νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών. Πρόκειται για έργα φορέων του Δημοσίου ή ιδιωτών που εξυπηρετούν κοινωφελείς, ερευνητικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς όπως χαρακτηριστικά προστίθεται.

Όσα δεν νομιμοποιηθούν θα κατεδαφιστούν σύμφωνα με το άρθρο 17.

Από τη νομιμοποίηση εξαιρούνται κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, πλωτές εξέδρες, θαλάσσια πάρκα αναψυχής.

Το τίμημα για να νομιμοποιηθεί αυθαίρετο σε αιγιαλό υπολογίζεται με έναν μαθηματικό τύπο στον οποίο λαμβάνονται μεταξύ των άλλων υπόψη η τιμή βάσης , η γεωγραφική περιοχή, η περιβαλλοντική επίπτωση, το είδος της δραστηριότητας, το εμβαδόν του χώρου, το είδος της δραστηριότητας.

Με τον ίδιο τύπο υπολογίζεται και το ετήσιο τίμημα για την ενοικίαση χώρων και εγκαταστάσεων σε αιγιαλό ή παραλία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αν η αίτηση νομιμοποίησης αυθαιρέτου απορριφθεί, το παράνομο έργο κατεδαφίζεται με δαπάνη του αιτούντος ή επιβάλλεται, για όσο χρόνο δεν κατεδαφίζεται, αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης και επιπλέον πρόστιμο διατήρησης που ανέρχεται στο τριπλάσιο της αποζημίωσης.

Εξάλλου για μικρά νησιά περιέχεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η παραχώρηση, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και σύμφωνη γνώμη του Γ.Ε.Ν και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, της χρήσης νησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλάσσιων εκτάσεων και του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας για την εξυπηρέτηση σκοπών γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών, ναυταθλητικών, τουριστικών και εν γένει επιχειρηματικών, εθνικής άμυνας και ασφάλειας και περιβαλλοντικής έρευνας.

Για την παραχώρηση διενεργείται πλειοδοτική δημοπρασία, σύμφωνα με τις κείμενες για τη μίσθωση δημοσίων κτημάτων διατάξεις. Η δημοπρασία παραλείπεται και η παραχώρηση γίνεται απευθείας αν σε προηγηθείσα δημοπρασία δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από περισσότερους ενδιαφερόμενους ή αν η παραχώρηση ζητείται από Ν.Π.Δ.Δ., επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αγροτικούς, αγροτοβιομηχανικούς, γεωργικούς, κτηνοτροφικούς και αλιευτικούς συνεταιρισμούς και δημοτικές επιχειρήσεις.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει:

– Την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας για την εξυπηρέτηση λουομένων ή την αναψυχή του κοινού (όπως, ενδεικτικά, για την εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία αναψυκτηρίων, αθλοπαιδιές και γενικά κατασκευών και εγκαταστάσεων αναψυχής προσωρινού χαρακτήρα). Η παραχώρηση γίνεται με πλειοδοτική δημοπρασία.

– Η παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας σε πρόσωπα που εκμεταλλεύονται όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατασκηνώσεις (κάμπιγκ) και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γίνεται απευθείας, για όσο χρόνο διαρκεί η επιχείρηση ή εκμετάλλευση του καταστήματος

– Επιτρέπεται η επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου, για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που ασκούν σε όμορη με τον αιγιαλό έκταση, εφόσον πρόκειται για τουριστικές μονάδες που έχουν ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων ή για την οποία έχει εγκριθεί ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ). Για κάθε κλίνη που διαθέτει η όμορη τουριστική μονάδα , μπορούν να επιχωματωθούν μέχρι 5 τετραγωνικά μέτρα θαλάσσιου χώρου.

του Κώστα Τσαχάκη
αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ

—————

Νόμοι αλά καρτ για τα αυθαίρετα

Ο,τι μπορούν χαρίζουν εν όψει των εκλογών: πρόστιμα, ακόμη και ύψη οικοδομών

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ-λάστιχο για τα αυθαίρετα φτιάχνει η κυβέρνηση, με μπαράζ φωτογραφικών ρυθμίσεων, οι οποίες προωθούνται κατακερματισμένες σε διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους νομοσχέδια, εξυπηρετώντας κατά περίπτωση προεκλογικές σκοπιμότητες, πελατειακά συμφέροντα, αλλά και επικείμενες εκποιήσεις, μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Τα υδατορέματα κατέβασαν πολλά προεκλογικά ρουσφέτια Τα υδατορέματα κατέβασαν πολλά προεκλογικά ρουσφέτια Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα ρυθμίσεων, που δείχνουν ότι η πολιτεία νομοθετεί… αλά καρτ για τα αυθαίρετα, αφορούν περιπτώσεις παράνομων κατασκευών σε αιγιαλούς και άλλες προστατευόμενες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα:

* Με τροπολογία-προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα υδατορέματα, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, το κράτος υπό προϋποθέσεις… χαρίζει βεβαιωμένα πρόστιμα για παραβάσεις της πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία βεβαίως επί δεκαετίες αδυνατεί να εισπράξει από χιλιάδες ιδιοκτήτες, κατά κύριο λόγο τυπικών ακινήτων εξοχικής κατοικίας, αλλά και προκλητικές βίλες, που έχουν χτιστεί αυθαίρετα σε δάση, αιγιαλούς και άλλες προστατευόμενες περιοχές, ανά την επικράτεια.

Με ειδική ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, για αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί πριν από τον Ιούλιο του 2011, κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων για τις προστατευόμενες δασικές, παράκτιες και άλλες περιοχές, να υπαχθούν στο «νόμο Καλαφάτη» και πληρώνοντας παράβολο των 500 ευρώ, να απαλλαγούν από τα βαριά πρόστιμα που τους έχουν καταλογιστεί με πράξεις της διοίκησης είτε με δικαστικές αποφάσεις, εφ’ όσον αυτοί οι ιδιοκτήτες κατεδαφίσουν μόνοι τους το παράνομο κτίσμα.

* Την ίδια ώρα με άλλη διάταξη, η οποία περιλήφθηκε στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο, εξαιρούνται από την κατεδάφιση και νομιμοποιούνται συλλήβδην οι αυθαιρεσίες επί αιγιαλού και παραλίας, οι οποίες βρίσκονται εντός της ζώνης των αποκαλούμενων τουριστικών λιμένων καθ’ όλη την επικράτεια και τους οποίους σκοπεύει «να βγάλει στο σφυρί» η κυβέρνηση.

Πρόκειται για κτήρια, προβλήτες και κάθε άλλη κατασκευή, που επί δεκαετίες κτίζονταν αυθαίρετα από τοπικές λιμενικές αρχές, συλλόγους και ιδιώτες, οι οποίες αντί να κατεδαφιστούν, όπως θα συνέβαινε σε κάθε ευνομούμενο κράτος, νομιμοποιούνται για να δοθούν «προίκα» στους ιδιώτες που θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τους τουριστικούς λιμένες, δίχως, φυσικά, να καταβληθεί οποιοδήποτε πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής.

Με τον τρόπο αυτό, οι μελλοντικοί εκμεταλλευτές των τουριστικών λιμένων δεν έχουν παρά να κάνουν προσθήκες ή επισκευές σε υπάρχοντα νόμιμα κτήρια και άλλες κατασκευές, κι όχι να κτίσουν εξ υπαρχής, απαλλασσόμενοι από το κόστος, αλλά και το ενδεχόμενο οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην τους έδιναν άδειες για όσα έργα θα σχεδίαζαν να κάνουν ή να μην επέτρεπαν τη χωροθέτηση επί αιγιαλού και παραλίας για κάποια απ’ αυτά.

Τα υδατορέματα
Πάντως ο νόμος πλέον του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα υδατορέματα… κατέβασε σωρεία προεκλογικού τύπου ρυθμίσεων για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες νόμιμων αλλά και αυθαίρετων ακινήτων…

Με ειδική ρύθμιση, όπως ψηφίστηκε στη Βουλή, παρέχεται η δυνατότητα σε όσες αυθαίρετες κατασκευές τηρούν τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή τηρούσαν αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους (δηλαδή έχουν τα επιτρεπόμενα μεγέθη, αλλά δεν εξέδωσαν οικοδομική άδεια κατά την κατασκευή), να προχωρήσουν σε έκδοση ή αναθεώρηση άδειας δόμησης για όσες εργασίες απαιτείται άδεια δόμησης και σε έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας για όσες εργασίες απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ή 48ωρη ενημέρωση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση οδηγεί ευθέως σε νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, που χτίστηκαν με επιτρεπόμενα χαρακτηριστικά στοιχεία. Πότε όμως;

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν αφορά ακίνητα που έχουν υπαχθεί στο «νόμο Καλαφάτη» για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης (ν. 4178/13), σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να «νομιμοποιηθούν» αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί μέχρι τις 28.7.2011. Δηλαδή το υπ. Περιβάλλοντος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν και αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου του 2011, δηλαδή μετά την ημερομηνία μπήκε… «κόκκινη γραμμή» στο ενδεχόμενο νομιμοποίησης μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι προσθήκη σε νομίμως υφιστάμενο κτήριο, με τμήμα που έχει εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης (έχει «νομιμοποιηθεί») με τους νόμους περί αυθαιρέτων, μπορεί να γίνει μόνο στο νόμιμο τμήμα του κτηρίου.

του Αργύρη Δεμερτζή
αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s