Πολεοδομικός σχεδιασμός με… πατερίτσες από το ΥΠΕΚΑ

οικοδομική άδειαΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Περιβάλλοντος… υποστυλώνει δεκάδες πολεοδομικά σχέδια, που έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια με αποφάσεις των γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία έχουν ακυρωθεί με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παράλληλα βγαίνουν από την καραντίνα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στις ίδιες περιοχές, ώστε να μπορούν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες ή να συνεχίσουν οικοδομικές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πάγια νομολογία του ΣτΕ, που διαμορφώθηκε με αλλεπάλληλες αποφάσεις την τελευταία δεκαετία, ζητά οι πολεοδομικές ρυθμίσεις που αφορούν πολεοδομικές μελέτες επεκτάσεων, τοπικά ρυμοτομικά σχέδια, πολεοδομικές μελέτες αναθεώρησης ρυμοτομικών σχεδίων, όρους δόμησης και χρήσεων γης, να θεσμοθετούνται με αποφάσεις του κεντρικού κράτους, με νόμο στη Βουλή είτε μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον προβλεπόμενος νομοτεχνικό έλεγχο των Π.Δ. από το ΣτΕ.

Πλήθος πολεοδομικών αποφάσεων λοιπόν, που με νόμο εκχωρήθηκαν στις γενικές γραμματείες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κρίθηκαν από το ΣτΕ άκυρες και τα νέα πολεοδομικά σχέδια τινάχθηκαν στον αέρα.

Με τη νέα ρύθμιση που προώθησε το ΥΠΕΚΑ, στο νόμο για τα υδατορέματα, προβλέπεται ότι οι ίδιες πολεοδομικές αποφάσεις, εφ’ όσον έπειτα από διαπίστωση της ίδιας της υπηρεσίας της Περιφέρειας προκύπτει ότι είναι δυνατή η επανέγκριση του πολεοδομικού σχεδίου ως έχει, θα προωθούνται με Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα εκδίδονται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του συμβουλίου αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών θεμάτων. Υπουργική απόφαση θα καθορίσει τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται για την επανέγκριση αυτών των σχεδίων .

Παράλληλα οι οικοδομικές άδειες, που εκδόθηκαν με βάση τις ευάλωτες αποφάσεις των αναρμόδιων οργάνων, θεωρούνται με τη νέα ρύθμιση νόμιμες και ισχυρές, ενώ μπορούν και στο μεταβατικό στάδιο να εκδοθούν νέες άδειες και να ολοκληρωθούν κατασκευές σε αυτές τις περιοχές.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s