Σε τελικό στάδιο η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα δικαιώματα Γης.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής ΑλλαγήςΣε τελικό στάδιο βρίσκεται στο ΥΠΕΚΑ -και όχι το Υπουργείο Οικονομικών- η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα καθορίσει τον τρόπο αποϋλοποίησης των δικαιωμάτων Γης.

Όλη η προεργασία έχει ολοκληρωθεί, με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να θέλει να διατηρήσει την τράπεζα Γης -που θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι- εντός των τειχών, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο επί υπουργείας Σταύρου Καλαφάτη.

Για την ακρίβεια οι αρμόδιοι θα λειτουργήσουν με βάση τον αλγόριθμο που έχει χρησιμοποιηθεί στη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης. Στον υφιστάμενο τύπο ενδέχεται να υπεισέλθουν παράμετροι, που θα αποτύπωναν με μεγαλύτερη ακρίβεια την μετατροπή του δικαιώματος σε τίτλο προκαθορισμένης αξίας, που θα είναι ανταλλάξιμος με αντίστοιχο δικαίωμα σε άλλη περιοχή της χώρας.

Στη βάση αυτή τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν είναι:

  • ο καθορισμός των Ζωνών Υποδοχής στους δήμους, που προβλέπει το νομοθέτημα για την ιδιωτική πολεοδόμηση μέσα στο 2015 καθώς και
  • πιθανή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών.

Ηδη από το φθινόπωρο του 2013, το υπουργείο Οικονομικών έχει έλθει σε συμφωνία με την τρόϊκα για πάγωμα των αντικειμενικών αξιών μέχρι το 2016, αν και πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο μιλούν για νέες αντικειμενικές μέσα στο 2015. Μια τέτοια εξέλιξη, με βάση τα θεμελιώδη της Οικονομίας, θα οδηγούσε σε πτώση τις αξίες σε πολλές περιοχές και νέες αναταράξεις στην αγορά ακινήτων.

Δεν εξαντλούνται όμως στον καθορισμό της αξίας ανταλλαγής οι επιπτώσεις μιας πιθανής αναπροσαρμογής των αξιών στα περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτών. Η μεγάλη επίπτωση θα υπάρξει στα θεσμικά χαρτοφυλάκια και δη εκείνα των τραπεζών και των εταιρειών leasing, που είναι συνδεδεμένα με τραπεζικά δάνεια.

Ενόψει της εφαρμογής της Solvency II από το 2015, οι τράπεζες ενδέχεται να δουν να μεγαλώνουν οι τρύπες από το χρέος που έχει κάλυψη από υποθήκες, με αλυσιδωτές παρενέργειες.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικός ρόλος της εφαρμογής της τράπεζας Γης, είναι η εξυγείανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, καθώς τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία μιας τέτοιας τράπεζας, προέρχονται από πλειστηριασμούς ακινήτων.

Ερωτήματα πάντως εγείρονται από την επιλογή του ΥΠΕΚΑ, να μην δημιουργηθούν τράπεζες γης υπό την εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

του Γιάννη Δ. Παπαδομαρκάκη
αναδημοσίευση από ERED

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s