Ιούνιο το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις αλλαγές στις ΕΠΑ

fusiko aerioΤις λεπτομέρειες για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διαχείρισης δικτύου και εμπορίας των 3 Εταιρειών Παροχής Αερίου (Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία), μαζί φυσικά με τα ανταλλάγματα που θα εισπράξουν ως αποζημιώσεις, θα περιγράφει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή σε περίπου δύο μήνες από σήμερα, κάπου στα μέσα Ιουνίου.

Μπορεί το Μνημόνιο να αναφέρει τον Σεπτέμβριο του 2014 ως την καταληκτική προθεσμία εφαρμογής της ρύθμισης για τον διαχωρισμό της δραστηριότητας του δικτύου διανομής από την εμπορία, οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει νωρίτερα, και συγκεκριμένα ως τον Ιούνιο, αφού εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει η σχετική προτετοιμασία.

Ήδη, ΥΠΕΚΑ και διοικήσεις των ΕΠΑ έχουν κάνει αρκετές μεταξύ τους συζητήσεις για τις αλλαγές που θα επέλθουν όταν ανοίξει πλήρως η αγορά φυσικού αερίου και φυσικά για το κρίσιμο θέμα της αποζημίωσής τους.

Μεταξύ των ανταλλαγμάτων που έχουν σύμφωνα με τις πληροφορίες πέσει στο τραπέζι, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, είναι η σταδιακή κατάργηση της υποχρέωσης προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, και η χωροταξική επέκταση της άδειας δραστηριοποίησης σε μια ευρύτερη περιοχή από αυτήν που έχουν οι ΕΠΑ, ίσως με κάποια αποκλειστικότητα για μια χρονική περίοδο, εφόσον αυτό συμφωνηθεί με την τρόικα.

Θυμίζουμε ότι με βάση το Μνημόνιο, και οι τρεις ΕΠΑ θα πρέπει μέχρι την 1η Ιουλίου 2015 να «σπάσουν» στα δύο, (unbundling), χάνοντας πλέον το μονοπώλιο που μέχρι σήμερα είχαν στις τρεις περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία. Πρόκειται για το δικαίωμα μονοπωλαικής άσκησης της δραστηριότητας αυτής στις τρεις περιοχές για το οποίο είχαν υπογράψει με το Δημόσιο συμβάσεις 35ετίας.

Με την αλλαγή αυτή, οι ΕΠΑ θα αμείβονται πλέον με ρυθμιζόμενα τιμολόγια για τη χρήση από τρίτους προμηθευτές των δικτύων τους, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Άλλη σημαντική αλλαγή για την αγορά αερίου που προβλέπει το Μνημόνιο, είναι ότι από τον Ιούνιο του 2014, το ΥΠΕΚΑ θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει καταρχήν σε όλους τους βιομηχανικούς καταναλωτές, ασχέτως ύψους κατανάλωσης να επιλέγουν τον προμηθευτή τους. Σήμερα το δικαίωμα αυτό έχουν μόνο 10 βιομηχανίες.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s