«Ναι» λένε οι Γερμανοί στην πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης

ενεργειακή απόδοση κτιρίωνΗ ενεργειακή απόδοση των κτηρίων φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους γερμανούς καταναλωτές. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησε η γερμανική εταιρεία Stiebel Eltron, η οποία εξειδικεύεται εδώ και δεκαετίες στον τομέα των «πράσινων» κτηριακών συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού.

Σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα, το 77% των ερωτηθέντων βλέπουν θετικά τη νέα πιστοποίηση για την ενεργειακή απόδοση των κατοικιών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 κάτοικοι από όλη τη Γερμανία. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτών θεωρεί πως η πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης ενός κτηρίου θα αποτελούσε κριτήριο για την επιλογή τους να το ενοικιάσουν ή να το αγοράσουν, εντούτοις το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τα ακριβή οφέλη που θα προκύψουν από την έναρξη της ισχύος των νέων κανόνων.

Στη βάση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών
Η πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης θα χορηγείται πλέον υποχρεωτικά σε όλη τη Γερμανία, αρχής γενομένης την 1η Μαΐου, στη βάση των προδιαγραφών που θέτει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Η υποχρέωση πιστοποίησης ενεργειακής απόδοσης επεκτείνεται και στις κατοικίες, στο πρότυπο της αναγραφής των στοιχείων ενεργειακής απόδοσης σε οικιακές συσκευές, όπως πλυντήρια και ψυγεία. Η «ετικέτα» ενεργειακής απόδοσης θα αναγράφεται πλέον και στις αγγελίες ενοικίασης ή πώλησης ακινήτων και θα περιλαμβάνει μία κλίμακα από «Α+» μέχρι «Η».

Οι γερμανοί καταναλωτές εκτιμούν πως τα νέα προαπαιτούμενα αναμένεται να βελτιώσουν τα δεδομένα στη γερμανική αγορά ακινήτων. «Οι νέες προδιαγραφές για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων κάνουν πιο εύκολη για τους επίδοξους αγοραστές και ενοικιαστές τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών ακινήτων», εκτιμά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stiebel Eltron, Karlheinz Reitze. Ο ίδιος προσθέτει μάλιστα ότι αυτό θα είναι συγχρόνως και προς το συμφέρον των ιδιοκτητών, καθώς θα έχουν να πληρώνουν λιγότερα κάθε φορά για την ενεργειακή αποκατάσταση της ακίνητης περιουσίας τους.

«Ένα νέο, σύγχρονο σύστημα θέρμανσης για παράδειγμα, μπορεί να αποβεί οικονομικά πιο ελκυστικό και χρηστικό. Παράλληλα, όταν ένα κτήριο ανεβαίνει στην κλίμακα ενεργειακής απόδοσης, θα παίρνει έτσι ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι άλλων στην αγορά ακινήτων», αναφέρει ο κ. Reitze, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται κατά κάποιο τρόπο και η μελλοντική του αξία.

της Δήμητρας Κυρανούδη
αναδημοσίευση από Deutsche Welle

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s