«Συμψηφισμός» για επιστροφές φόρου με το νέο φόρο ακινήτων

φόροιΤον κίνδυνο να μην εισπράξουν επιστροφές φόρων αντιμετωπίζουν περίπου 800.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν φέτος πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Ο λόγος είναι ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προτίθενται να συμψηφίσουν τα ποσά των επιστροφών που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από το νέο φόρο ακινήτων, το λεγόμενο «Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ), που θα βεβαιωθεί εντός του Ιουνίου!

Ουσιαστικά, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σκοπεύουν να «κατάσχουν» τις φετινές επιστροφές φόρου εισοδήματος για να εισπράξουν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο ένα μεγάλο μέρος από τα 3,4 δισ. ευρώ του νέου φόρου ακινήτων που θα καταλογίσουν σε εκατομμύρια φορολογούμενους!

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να εφαρμόσουν τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπουν ότι ποσά επιστροφών φόρου κάτω των 1.500 ευρώ, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι, είναι δυνατό πλέον να συμψηφίζονται με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματα τους, αλλά οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν ακόμη εκπνεύσει! Στο πλαίσιο αυτό θα συμψηφίσουν τις επιστροφές φόρων εισοδήματος που οφείλουν κανονικά να καταβάλουν εφάπαξ στους φορολογούμενους εντός του καλοκαιριού με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες κανονικά μπορούν να εξοφληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις από τους φορολογούμενους! Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να λάβουν ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος Taxisnet, πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος δικαιούνται να εισπράξουν τις επιστροφές εντός των μηνών Μαΐου, Ιουνίου ή Ιουλίου.

Ωστόσο, εντός του Ιουνίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα εκδώσουν ηλεκτρονικά και θα αναρτήσουν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet, τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ με τα οποία θα βεβαιώσουν τις οφειλές του νέου αυτού φόρου ακινήτων. Ουσιαστικά, η υποχρέωση του υπουργείου Οικονομικών να επιστρέψει φόρους εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους θα συμπέσει χρονικά με τη βεβαίωση του νέου φόρου ακινήτων, οπότε με βάση το άρθρο 83 του ΚΕΔΕ δίδεται η δυνατότητα συμψηφισμού των επιστροφών φόρου εισοδήματος με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ, τις οποίες θα χρωστούν οι δικαιούχοι των επιστροφών!

Με τη λογική δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 800.000 φορολογούμενοι που δικαιούνται φέτος να εισπράξουν επιστροφές φόρου εισοδήματος εφάπαξ, θα χάσουν τις επιστροφές αυτές ή ένα σημαντικό μέρος τους, προκειμένου οι υπηρεσίες του υπουργείου να χρησιμοποιήσουν τα ποσά των επιστροφών για να εισπράξουν νωρίτερα τα ποσά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία κανονικά προβλέπεται να καταβληθούν σταδιακά σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Οι «κατασχέσεις» επιστροφών φόρου για να εισπραχθούν ταχύτερα μελλοντικά μη ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο νομοθετήθηκαν για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ των κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, με τη διάταξη του άρθρου 11 του ν. 3943/2011 που τροποποίησε το άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για τους συμψηφισμούς οφειλών. Η διάταξη αυτή ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2012 με εγκύκλιο που εξέδωσε η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Με την εγκύκλιο εκείνη είχε διευκρινιστεί, μεταξύ άλλων, ότι:

1. Σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.

2. Συμψηφισμός μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να εκφράσει σχετική επιθυμία (χωρίς να υποβάλει τη σχετική αίτηση-δήλωση) ο δικαιούχος της απαίτησης κατά του Δημοσίου. Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός επιτρέπεται ακόμη και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που υφίστανται βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο (ΔΟΥ ή τελωνείο), ληξιπρόθεσμα ή μη, ανεξαρτήτως εάν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή τελούν σε αναστολή και από τα στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου (π.χ. αν υφίσταται τίτλος επιστροφής, αν ο οφειλέτης αιτείται χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας από το Δημόσιο ή γνωστοποιεί την απαίτησή του κατά του Δημοσίου ο ίδιος ή η εκκαθαρίζουσα αρχή), τότε ο συμψηφισμός ενεργείται αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

Oαυτεπάγγελτος συμψηφισμός, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, διενεργείται και σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος επιστροφής φόρου ή άλλης χρηματικής απαίτησης κατά του Δημοσίου, μικρότερης των 1.500 ευρώ.

Πηγή:

  • ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Σελίδες 1-22-43 | 6/05/2014 (Έντυπη έκδοση)

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s