
Ας δούμε τα σημεία εκείνα που είναι ευπαθή και θέλουν προσοχή:
Ας υπενθυμίσουμε αρχικά ότι μιλάμε για το ΦΕΚ 405/Β/20-2-2014.
1. Το ζήτημα της κατάταξης από πλευράς κατηγορίας εδάφους. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Κανονικά πρέπει να συμβουλευεί ο συντάξας και στατικό μελετητή ανάλογα με την περιοχή.
2. Το θέμα των υπογείων ορόφων: το έχουμε ξαναθέσει σαν ευπαθές σημείο. Αν το εγκεκριμένο υπόγειο έχει «πάψει από στατική πλευρά» να είναι εγκιβωτισμένο, τότε δεν το καταχωρούμε ως υπόγειο όροφο (θέλει το ΔΕΔΟΤΑ τη στατική υπόσταση του ορόφου, όχι την κατά ΓΟΚ.
3. Το αν υπάρχουν ζητήματα στρεπτικής ευαισθησίας: εκκεντρότητες τοιχοπληρώσεων σε παλιές μελέτες δεν είναι και το πιο συνηθισμένο. Πιο συχνά σε παλιές μελέτες είναι στρωτά τα πτάγματα, σε συνεχές και σε πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα. Η εκτίμηση γίνεται μαζί με την ενδεχόμενη παρουσία του Φ.Ο και απαιτεί κρίση.
4. Απαιτείται μια τεχνική έκθεση και φωτο-ρεπορτάζ συνολικό για το δόμημα που περιέχει το αυθαίρετο τμήμα.
5. Ευπαθές σημείο-για όλους-ότι αυτός ο πρόσθετος κόπος δεν έχει αμοιβή. Τουλάχιστον όχι ως προς το τυπικό.
6. Η αναγνώριση κοντών υποστυλωμάτων δεν είναι και το πιο εύκολο ζήτημα. Ας πούμε απλά ότι αν δούμε εκατέρωθεν τμήμα στύλου χωρίς τοιχοπλήρωση για 40-50 εκατοστά ή πιο απλά έχουμε παράθυρα-φεγγίτες τότε υπάρχει ζήτημα. Πάλι η γνώμη στατικού είναι καλή ιδέα.
7. Η αναγνώριση ενδεχόμενης παθολογίας (μικρορηγματώσεις, τριχοειδή, απόκλιση από την κατακόρυφα) δεν είναι καταληπτά από όλες τις ειδικότητες, είναι θέμα πείρας. Το ΔΕΔΟΤΑ απαιτεί τέτοιο χαρακτηρισμό στο πεδίο 26 και 27.
Ας κρατήσουμε σαν παρατήρηση τα εξής δύο: μην το αφήσετε το θέμα του Δελτίου για την τελευταία στιγμή (συνολικο φωτορεπορτάζ) και να συμβουλεύεστε και τα συνεργαζόμενα γραφεία στατικών.
Η εισαγωγή του στον 4178/13 πέρασε στα ψιλά γράμματα αλλά… έχει δουλίτσα! Για να το συντάξεις σωστά θέλει μελέτη και πολλή προσοχή.
Πηγή: