Ο βωμός της Αρχιτεκτονικής ακόμη ψηλότερα

Okhta TowerΗ Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη και η Κωνσταντινούπολη μοιράζονται σήμερα τα πιο ψηλά κτήρια στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Emporis, εταιρείας με παγκόσμια βάση δεδομένων σε σχέση με την κατασκευή και διαχείριση ακινήτων.

Και πιο συγκεκριμένα, στην Αγία Πετρούπολη οι λευκές νύχτες λάμπουν στις μέρες μας από το ανερχόμενο «αστέρι», τη νέα κατασκευή που θα ολοκληρωθεί το 2018, ακούει στο όνομα Lakhta Center και εκπονείται από την εταιρεία RMJM. Και το ύψος αυτής: 468 μέτρα. Αλλά ποια να είναι άραγε τα πιο ψηλά κτήρια στον κόσμο και ποια η σχέση τους με την οικονομική κρίση; Τι σηματοδοτεί ο ουρανοξύστης στη διαμόρφωση της ψυχολογίας μιας κοινωνίας και τι άραγε προσφέρει στην πόλη;

Ο ουρανοξύστης δεν είναι απλώς μια κατασκευή που σπάει το φράγμα τού τι είναι οικοδομήσιμο. Ο ουρανοξύστης προσφέρει πολιτική και οικονομική εξουσία στο χώρο, αφού παρουσιάζει μια σχέση χορευτική σαν μια νέα «λίμνη των κύκνων» μεταξύ της σταθερής γραμμής που χαράσσει ο μηχανικός και ισορροπεί στα όρια του ασύλληπτου και της εξουσίας στην πόλη. Η οικονομική εξουσία και η ευφάνταστη χάραξη είναι αυτές που μπορούν να αναπτύξουν ικανή δύναμη ώστε να αποκτήσουν παντοδυναμία οι πόλεις. Αρχιτεκτονική με βροντώδη φωνή και δύναμη.

Με λίγη φαντασία σήμερα μπορούμε να αντιληφθούμε την έμπνευση του μηχανικού, του πελάτη ή ενός «οικονομικού άρχοντα». Ετσι, μπορεί να δει κανείς μια κατασκευή να στροβιλίζεται σαν μια βίδα ή να περιπλέκεται σαν κώδικας DNA. Να ξεδιπλώνεται σαν σερπαντίνα και να ανεμίζει σαν μια διαμαντένια καρφίτσα. Να τρυπάει τα ουράνια σαν κεραία ή να σκαρφαλώνει σαν να θέλει να ανταμωθεί με τον Θεό.

Κατασκευές που δεν χωρούν στη φωτογραφία και πρέπει να δει κανείς με το τηλεσκόπιο είναι πολλές από αυτές, και έχουν σχεδόν πάντοτε σχεδιαστεί με γνώμονα την προβολή της δύναμης και της εξουσίας, τη δημιουργία ενός τοπόσημου που κατ’ επέκταση θα αποτελεί οικιστική αλλά και τουριστική ατραξιόν.

Αυτό το «μπρα-ντε-φερ» του σχεδιασμού και μιας «πράσινης» δύναμης του κέρδους παρουσιάζεται περίτρανα από Ευρώπη σε Ασία, Αμερική και Αυστραλία, και μεταφράζεται σε κολοσσιαίες κατασκευές που είτε αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια σοβαρών οικονομικών αγώνων είτε προαναγγέλλουν μια παροδική ανάπτυξη που διαδέχεται δυστυχώς συχνά μια νέα ύφεση. Σύμφωνα με μελέτη στη Barclays έχει πλέον αναπτυχθεί και ειδικός δείκτης που συσχετίζει κατασκευαστικά έργα ουρανοξυστών με οικονομικές κρίσεις από το 1873 έως σήμερα.

Η τακτική του «the bigger the better» (όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο) είναι ουσιαστικά ένα αστικό πυροτέχνημα που στα χρώματά του διαγράφεται μια οικονομική έκρηξη η οποία επηρεάζει την κοινωνική δομή, καθώς πλέον η δυναμική της κοινωνίας αναζητά να βρεθεί ψηλότερα για να δει από εκεί τον κόσμο με νέο μάτι που θα επισκιάσει τον ορίζοντα, τη γη και το ουράνιο τόξο. Διότι, αν ανεβείς στο ψηλότερο κτήριο του Σίδνεϊ, τότε θα καταλάβεις πως δεν βλέπεις πια τον διπλανό ουρανοξύστη αλλά έναν ορίζοντα που διαγράφει τη γραμμή ενός άλλου κόσμου που παύει να είναι ευθύγραμμος.

Ο ουρανοξύστης του σήμερα σε ανεβάζει σαν σε ελικόπτερο. Αν λοιπόν θέλει κανείς να βρει τη φυγή του στο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, θα πρέπει πλέον να τη βρει μονάχα στη Σαουδική Αραβία, εκεί που σύμφωνα με το «Business Insider» χτίζεται ο βωμός του αρχιτεκτονικού μας πάθους περί τα 1.000μ., στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Εκεί που θα χτιστεί ένα κτήριο 200 ορόφων το οποίο φιλοδοξεί να σπάσει το σημερινό ρεκόρ του Burj Khalifa του Ντουμπάι, επισκιάζοντάς το κατά 173 μ. Είναι το Kingdom Tower, το οποίο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το 2019.

της Ματίνας Ρασσιά
αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s