Αποχή των Μηχανικών Μεσσηνίας από τις εξετάσεις ανάδειξης Ενεργειακών Επιθεωρητών

ενεργειακή απόδοση κτιρίωνΟ Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών νομού Μεσσηνίας  καλεί τους συναδέλφους να απέχουν από την διαδικασία εξετάσεων ανάδειξης Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Ο Σύλλογος θεωρεί την διαρκή κατάρτιση ως το μόνο όπλο στην συνεχόμενη υποβάθμιση του επαγγέλματος τους μηχανικού και του ρόλου του απέναντι στην κοινωνία, αρκεί η συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης να μην αποτελεί τμήμα μιας συνεχούς κοροϊδίας και εξαπάτησης του τεχνικού δυναμικού της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί σημαντικό στόχο Ευρωπαϊκών Οδηγιών που υποχρεώνουν κάθε Κράτος Μέλος να καθορίσει τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα νέα και ανακαινιζόμενα κτίρια και τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας για τα υπάρχοντα κτίρια. Ένα μέσο για την επίτευξη των παραπάνω είναι η έκδοση ενεργειακής ταυτότητας κτιρίων, ώστε να ρυθμίζεται η εμπορικότητά τους και να υπάρχει κίνητρο εκ μέρους του ιδιοκτήτη για την αναβάθμισή τους. Επίσης, μέσω επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων με τεχνικοοικονομικούς παραμέτρους, παρέχονται στους ιδιοκτήτες  εκτός των άλλων και κοστολογημένες συστάσεις για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Η Ελλάδα καθυστέρησε να ενσωματώσει τις οδηγίες στην εθνική νομοθεσία (Νόμος 3661/08 που τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο 2010) και όταν το έκανε, δημιούργησε ένα νομοθέτημα με γενικευμένες και απλουστευμένες διατάξεις ως προς το πεδίο και την μέθοδο εφαρμογής σε όλα τα κτίρια, ορίζοντας παράλληλα ως υποχρεωτική την έκδοση πιστοποιητικού για μισθώσεις και αγοραπωλησίες. Οι διαπιστευμένοι εμπειρογνώμονες βαφτίστηκαν Ενεργειακοί Επιθεωρητές, και για αρχή, είχαν κριθεί ικανοί για το ρόλο αυτό διπλωματούχοι και πτυχιούχοι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, ανεξάρτητα με την εξειδίκευση που προκύπτει από τις σπουδές τους, αλλά μόνο βάση της εμπειρίας τους στη μελέτη και κατασκευή κτιρίων. Το Σώμα που προέκυψε βαφτίστηκε Προσωρινοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές, αδικώντας κατάφωρα τους νεότερους συναδέλφους.

Μεταγενέστερα, οι ίδιοι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν για να παρακολουθήσουν σεμινάρια σε Κ.Ε.Κ. για να παραμείνουν σ’ ένα προσωρινό και μετέωρο Μητρώο, σεμινάρια που σε πολλές περιπτώσεις  οι εκπαιδευτές, και λόγω έλλειψης σαφών οδηγιών, αποδείχτηκαν λιγότερο καταρτισμένοι από τους εκπαιδευόμενους.

Η οριστικοποίηση του Σώματος των Επιθεωρητών δεν έχει επέλθει ακόμα, μετά από 3,5 χρόνια εφαρμογής της υποχρέωσης έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) στα κτίρια. Ο εγκλωβισμός των μηχανικών  συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αφού πρόσφατα το κράτος, χρόνια μετά την εφαρμογή του Κανονισμού και μετά από την έκδοση περίπου 600.000 πιστοποιητικών από προσωρινούς επιθεωρητές, θεώρησε κατάλληλη χρονική στιγμή τώρα να επιβάλλει ένα νέο παράβολο συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης ικανοτήτων τους, χωρίς να υπάρχει κάποια δεξαμενή θεμάτων ή κάποια λογική στην διενέργεια των ελέγχων, με γνώμονα την απλή παπαγαλία των κανονισμών, όταν ακόμα και στα πανεπιστήμια πολλά μαθήματα δίνονται με ανοικτά βιβλία και σημειώσεις.

Παράλληλα, ενώ το κράτος είχε δεσμευτεί ότι θα ενισχύσει οικονομικά τους επιθεωρητές με ένα μέρος των χρημάτων που δαπάνησαν για τα σεμινάρια, και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕ.Κ.Α. κ. Καλαφάτης είχε υποσχεθεί ότι μέχρι τον Μάρτιο θα γινόταν η καταβολή της ενίσχυσης, με έναν ακατανόητο νόμο περί συστάσεων επιτροπών ελέγχων μετέθεσε την υπόσχεσή του σε μια αόριστη αναβολή της ενίσχυσης τον Μάιο.

Την ίδια ώρα, ο υποχρεωτικός θεσμός έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης καταπατείται στην πραγματικότητα, αφού το κράτος με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, μετέτρεψε χωρίς καμία λογική σε προαιρετική την αναγραφή του Πιστοποιητικού στο μισθωτήριο, παρότι είναι απαραίτητη η έκδοσή του. Πρακτικά και σε καιρό κρίσης, σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται το παραθυράκι του νόμου, και δεν εκδίδουν πιστοποιητικά, παρότι υποχρεώνονται από το νόμο.

Δυστυχώς, από την αρχή καμία εκστρατεία ενημέρωσης από την πλευρά του κράτους δεν έγινε. Η απόδειξη της σημασίας του ενεργειακού πιστοποιητικού και η ενθάρρυνση των ιδιοκτητών και ενοικιαστών να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου αφέθηκε στα χέρια των προσωρινών επιθεωρητών που είναι τώρα εκτεθειμένοι στο χλευασμό για την εξυπηρέτηση ενός εισπρακτικού μηχανισμού. Η όλη διαδικασία δεν απέκτησε ποτέ την αξιοπιστία και το κύρος που θα ήθελε για να πείσει ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, ενώ το κράτος φροντίζει μέχρι σήμερα να ευτελίζει τους διπλωματούχους μηχανικούς, πουλώντας ελπίδες για πρόσβαση σε ένα επαγγελματικό δικαίωμα με προοπτική για εργασία. Στην πραγματικότητα τους χρησιμοποιεί ως μεσολαβητές είσπραξης ενός ακόμα χαρατσιού στα μάτια των ιδιοκτητών.

Για τους παραπάνω λόγους καλούµε τους αντίστοιχους Συλλόγους ∆ιπλωµατούχων Μηχανικών, τα Περιφερειακά Τµήµατα, και όλο τον τεχνικό κόσµο να απέχουν από κάθε τέτοια διαδικασία

Η καθολική αποχή των συναδέλφων θα αναγκάσει έστω και την τελευταία στιγμή την Πολιτεία να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της, δείχνοντας λίγο περισσότερο σεβασμό στους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης που υπηρετούν σε πολύ δύσκολους καιρούς οι διπλωματούχοι μηχανικοί.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ  ΚΑΜΑΡΙΝΑΚΗΣ                                             ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s