Σε διαβούλευση σ/ν για το σχέδιο πόλης

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής ΑλλαγήςΣχέδιο νόμου που τροποποιεί τη νομοθεσία Τρίτση για την ένταξη στο σχέδιο πόλης και τις απαλλοτριώσεις κοινοχρήστων χώρων έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το σχέδιο μειώνει κατά 10% το ποσοστό ενός οικοπέδου που πρέπει να δοθεί ως εισφορά σε γη κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης (και ακόμα περισσότερο στην περίπτωση περιοχών βιομηχανίας ή χονδρεμπορίου) και συνεπώς τους κοινόχρηστους χώρους που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές. Επίσης, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, προβλέπει τη δυνατότητα δόσεων και την παροχή έκπτωσης για την πληρωμή της εισφοράς σε χρήμα. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει την αποπληρωμή σε διάστημα εννέα ετών, σταδιακά (με μηνιαίες, τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες δόσεις) ή εφάπαξ με έκπτωση 20%. Οι κανόνες αυτοί θα εφαρμόζονται και για τους οικισμούς έως 2.000 κατοίκων, τις περιοχές Β΄ κατοικίας εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου και τους προ του ’23 οικισμούς.

Το σχέδιο νόμου έχει επίσης σειρά ρυθμίσεων υπέρ της άρσης των απαλλοτριώσεων που έχουν κηρυχθεί από τους δήμους για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων στις πόλεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τέλος, προβλέπει ότι οι διατάξεις περί προστασίας δασών δεν εφαρμόζονται κατά την τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου..

του Γιώργου Λιάλιου
αναδημοσίευση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s