Άρχισαν ξανά τα όργανα για τον αιγιαλό

Αυθαίρετα ακτήΞανά στο προσκήνιο επανέρχεται το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που αποτέλεσε σημείο τριβών και οξύτατων πολιτικών αντιπαραθέσεων προεκλογικά. Η διαβούλευση τυπικά συνεχίζεται στο πνεύμα του Πρωθυπουργού να εξαντληθεί ο διάλογος, πριν το σχέδιο πάρει την τελική του μορφή. Για αυτό και από το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να παρελαύνουν φορείς όπως ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Χρίστος Σπίρτζης που συναντήθηκε προχθές με τον Γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Αβραάμ Γούναρη, ο ΣΕΒ και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το αρνητικό όμως κλίμα έχει αρχίσει να πυροδοτεί, η πεποίθηση ότι ο νόμος δεν θα υποστεί σοβαρές παρεμβάσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο αλλά και το κλείσιμο της βουλής.

Οι φόβοι που διατυπώνονται είναι ότι σοβαρά και με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις νομοσχέδια όπως αυτό του αιγιαλού και των δασών που αναμένεται να φέρει στην επικαιρότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα ψηφιστούν με συνοπτικές διαδικασίες από τα θερινά τμήματα. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το νομοσχέδιο για το αιγιαλό ήταν έτοιμο από το Μάιο του 2013(!) αλλά κρατούνταν στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών για να πάρει …σειρά και αποφασίστηκε να δοθεί σε διαβούλευση πριν τις ημέρες του Πάσχα με τις γνωστές προεκτάσεις και αντιδράσεις.

Χθες, η κριτική για το σχέδιο νόμου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα “χτενίζεται” από ένα επιτελείο μηχανικών και νομικών του υπουργείου, επανήλθε τόσο από την οικολογική οργάνωση WWF Hellas όσο και από τους οικολόγους πράσινους. Η WWF, η οποία αντιδρά με σφοδρό τρόπο στις επικείμενες ρυθμίσεις ζητά να μην κατατεθεί στην βουλή, και απέστειλε χθες επιστολή προς την Υπουργό Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Γιάννη Μανιάτη. Με την επιστολή της, η περιβαλλοντική οργάνωση δημοσιοποιεί το πλαίσιο των βασικών αρχών και κατευθύνσεων για ένα αποτελεσματικό και σαφές πλαίσιο για την παράκτια ζώνη και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση ενός καταστροφικού όπως λέει χαρακτηριστικά νομοσχεδίου στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή οι Οικολόγοι Πράσινοι έστηναν χθες το δικό τους σκηνικό ενάντια στο νόμο. Καταπατώντας συμβολικά «τον αιγιαλό της Βουλής», μέλη των Οικολόγων Πράσινων τοποθετούσαν συρματόπλεγμα γύρω από το σιντριβάνι της Πλατείας Συντάγματος, όπου δημιούργησαν μια εικονική αυθαίρετη ιδιωτική παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης. Πινακίδες ενημέρωναν ότι «η παραλία είναι ιδιωτική, βάσει του νέου νόμου για τον αιγιαλό», με ενδεικτικό εισιτήριο 8 ευρώ. Φυλλάδια και πολύχρωμα μπαλόνια μοιράστηκαν στους περαστικούς, ενημερώνοντας για το ζοφερό μέλλον που απειλεί τις ελληνικές ακτές και συγκεντρώνοντας υπογραφές για τη διεθνή εκστρατεία που έχει ξεκινήσει κατά το νόμου.

Οι οικολόγοι υποστηρίζουν “ότι το νομοσχέδιο βλέπει τον αιγιαλό μόνο ως ευκαιρία για νομιμοποιήσεις παράνομων κατασκευών και καταπατήσεων, για μπαζώματα από αμφιλεγόμενους επενδυτές, για περίφραξη των πιο ελκυστικών παραλιών από ιδιώτες αγοραστές”. Από την πλευρά της, η WWF Hellas στην επιστολή της ζητά την θέσπιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τον αιγιαλό με σκοπό:

1. Ολοκληρωμένη διαχείριση και οριοθέτηση της παράκτιας ζώνης, ως φυσικής υποδομής για μια πραγματικά ζωντανή οικονομία και ένα περιβαλλοντικά ασφαλές μέλλον και ως χαρακτηριστικού ελληνικού τοπίου και στοιχείου της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας.

2. Θέσπιση αδόμητης ζώνης τουλάχιστον 100 μ. για νέες κατασκευές, όπως επιτάσσει το Πρωτόκολλο «για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου» (Απόφαση Συμβουλίου 2009/89/ΕΚ).

3.Κατοχύρωση της απρόσκοπτης πρόσβασης και κοινής χρήσης όλης της έκτασης του αιγιαλού και της παραλίας.

4. Ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης και όχι αποσπασματική ή ανάλογα με τις προτεραιότητες του κάθε συναρμόδιου υπουργείου, με βάση την προσέγγιση της απόφασης 2009/89/ΕΚ.

5. Διασφάλιση του θεσμικού διατομεακού συντονισμού των διάφορων διοικητικών υπηρεσιών και των περιφερειακών και τοπικών αρχών για την παράκτια ζώνη

6. Άμεση καταγραφή και δημοσιοποίηση όλων των αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία, επιβολή και είσπραξη των σχετικών προστίμων.

7. Διασφάλιση της προστασίας και οικοσυστημικής διαχείρισης των παρόχθιων οικοσυστημάτων και του κοινόχρηστου χαρακτήρα της και παρόχθιας ζώνης σε όλες τις λίμνες και τους ποταμούς.

της Μαριάννας Τζάννε
αναδημοσίευση από NewMoney

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s