Μια πόλη γεννιέται…

Nanjing Zendai Himalaya CenterΜπορεί στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, τον «χρυσό λέοντα» να τον …έκλεψε το εθνικό περίπτερο της Κορέας, που τόλμησε μέσα από τη ματιά της αρχιτεκτονικής να ενώσει τη Νότια με τη Βόρεια Κορέα, ωστόσο, μια σειρά «ατομικών» συμμετοχών, συγκεντρώνουν (σ.σ. η έκθεση συνεχίζεται ως το Νοέμβριο) το ζωηρό ενδιαφέρον των επισκεπτών της. Ανάμεσα σ’ αυτές και η παρουσίαση του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου MAD, για την τελευταία δουλειά τους, το «Nanjing Zendai Himalaya Center», το οποίο βρίσκεται στη φάση της κατασκευής, με προοπτική να ολοκληρωθεί εντός του 2017.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη «γέννηση» μιας πόλης, μια μητροπολιτική παρέμβαση μεγάλης έκτασης, όπου δημιουργούνται κτίρια συνολικής επιφάνειας 560.000τ.μ,, τα οποία κατανέμονται άλλα σε υψηλούς πύργους και κάποια σε κτίρια χαμηλής δόμησης, όλα μέσα σ’ ένα πάρκο εμπνευσμένο από τα παραδοσιακά πάρκα της Κίνας, ώστε, κατά τους εμπνευστές του έργου να επιτευχθεί το «shanshui», δηλαδή μια πνευματική αρμονία ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο.

Τα κτίρια-πύργοι χαρακτηρίζονται από τις κυματοειδείς κάθετες προσόψεις τους, με τα πτερύγια που λειτουργούν ως σκίαστρα και εξασφαλίζουν, σε σημαντικό βαθμό, τη βιοκλιματική λειτουργία των κτιρίων, ενώ σε συνδυασμό με τις πλωτές «οδούς», εντός του συγκροτήματος, μιμούνται το περιβάλλον της Κίνας, με τα υψηλά βουνά και τα ποτάμια, που χαρακτηρίζουν την ιστορική αισθητική και φιλοσοφία της απέραντης χώρας.

Στο κέντρο της περιοχής βρίσκεται ένα «χωριό», μια κοινότητα χαμηλών κτιρίων, που συνδέεται με πεζογέφυρες με το υπόλοιπο συγκρότημα, και φέρνει μέσα στη σύγχρονη κατασκευή, την απλότητα των κινέζικων χωριών. Μια αίσθηση που ενδυναμώνεται από του πυκνούς κήπους, τις λίμνες, τους καταρράκτες, τα ρυάκια, ακόμη και τις πισίνες, που συνδέουν τα κτίρια με το τοπίο τόσο οπτικά όσο και λειτουργικά, ενώ όλο αυτό το σύστημα χρησιμεύει και στη συλλογή και ανακύκλωση των ομβρίων υδάτων.

Η περιοχή αποτελείται από έξι ζώνες, δύο από τις οποίες συνδέονται με μια κατακόρυφη δημόσια πλατεία, ενώ «μονοπάτια υφαίνουν» τους διαδρόμους ανάμεσα στα εμπορικά συγκροτήματα, οδηγώντας από τη μια στο πολύβουο, απ’ την άλλη στο πυκνό πράσινο, όπου οι πολίτες μπορούν να περιπλανηθούν και να ηρεμήσουν.

Οι χρήσεις που θα φιλοξενηθούν σ’ αυτή τη νέα «πόλη» είναι εμπορικά κέντρα, γραφεία, κατοικίες και ξενοδοχείο.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s