Μπόνους στα αυθαίρετα για ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών

ΑυθαίρεταΜέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να εκμεταλλευθούν το 50% του προστίμου προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά – και να ενισχύσουν στατικά -τα κτίρια τους.

Το μέτρο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την οικοδομή αφού θα ενισχυθούν κλάδοι που αφορούν, για παράδειγμα την αγορά και την τοποθέτηση κουφωμάτων, συστημάτων σκίασης κ.ά. Η επένδυση του 50% του προστίμου στο ίδιο το ακίνητο προβλέπεται από τον τελευταίο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ωστόσο, αν και ο νόμος (4178/2013) έχει τεθεί σε εφαρμογή από το περασμένο καλοκαίρι, εντούτοις σήμερα ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου δεν μπορεί να προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου του επειδή εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) μεταξύ των υπουργών περιβάλλοντος και Οικονομικών.

Οι υπογραφές, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, πρόκειται να μπουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Η ρύθμιση αφορά όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθησαν έως το 2003. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς μπορούν να διαθέσουν το 100% των προστίμων για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική ενίσχυση των κτιρίων τους. Στον συμψηφισμό δεν περιλαμβάνεται το παράβολο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (που κυμαίνεται από 500 έως 10.000 ευρώ). Αυτός είναι και ο λόγος που αποκλείονται από τη ρύθμιση αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν πριν από το 1975, τα οποία τακτοποιούνται με την καταβολή του παραβόλου των 500 ευρώ. Όπως εξηγούν από το υπουργείο περιβάλλοντος, το μέτρο δεν ισχύει για τα αυθαίρετα οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν πάρει επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την EE προγράμματα και αφορά παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων. Στο νέο καθεστώς που διαμορφώνεται, όπου το μισό του προστίμου αντί να καταλήγει στο κράτος θα επενδύεται στο ακίνητο, άτυχοι είναι οι ιδιοκτήτες που πλήρωσαν όλο το πρόστιμο τακτοποίησης αφού δεν μπορούν να ενταχθούν εκ των υστέρων στο μέτρο.

Τυχεροί είναι όσοι πληρώνουν το πρόστιμο με δόσεις. Τα καταβληθέντα ποσά για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής ενίσχυσης θα αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός.

Προκειμένου να προχωρά η διαδικασία του συμψηφισμού των προστίμων οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα πρέπει να υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά: αίτηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (TEE), αντίγραφο της οικοδομικής άδειας δόμησης, τα παραστατικά για τις σχετικές δαπάνες, τα αντίγραφα των πιστοποιητικών ενεργειακής και στατικής -αναβάθμισης και το πόρισμα του ενεργειακού επιθεωρητή.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που μετά τον υπολογισμό τα καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου αυτά δεν επιστρέφονται ούτε αναζητούνται. Εδώ, όπως σημειώνουν από το υπουργείο περιβάλλοντος, σε περίπτωση διαπίστωσης ψευδών στοιχείων το ειδικό πρόστιμο που αρχικά είχε υπολογιστεί από την ηλεκτρονική διαδικασία διπλασιάζεται. Και για να γίνει αυτό εκδίδεται σχετική διοικητική πράξη από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία και θα υποβάλλεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (TEE).

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, το πρόγραμμα θα αφορά, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση των κουφωμάτων, την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, τη θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου, στην αντικατάσταση του καυστήρα ή του λέβητα και την τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων. Όπως επισημαίνει, με το πρόγραμμα αναμένεται να ενισχυθεί η οικοδομική δραστηριότητα η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τεράστια ύφεση.

Όπως εξηγούν από το υπουργείο περιβάλλοντος, η διαδικασία του συμψηφισμού θα προχωρά αν οι παρεμβάσεις στο κτίριο το αναβαθμίζουν κατά μία ενεργειακή κατηγορία. Η άλλη επιλογή είναι να υπάρχει εξοικονόμηση της πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς. Και αυτό θα διαπιστώνεται με τη διενέργεια δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, πριν και μετά.

Πηγή:

  • ΤΑ ΝΕΑ | Σελίδες 1-16 | 18/06/2014

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s