Νέα μείωση στις τιμές πώλησης και ενοικίασης

Αγορά ΑκινήτωνΚάτω από τις 3.000 ευρώ/τ.μ. πωλούνται στην πλειονότητά τους τα καλά ακίνητα ακόμη και στις ακριβές περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων. Την ίδια στιγμή, στην Αττική τα ενοίκια έχουν «βουτήξει» σε ιστορικά χαμηλά καθώς μόνο σε δύο περιοχές ξεπερνούν τα 12 ευρώ/τ.μ. το μήνα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κάτω από τα 6 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως.

Την εικόνα της αγοράς ακινήτων για το 2014 και τις προβλέψεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών, δίνει η ετήσια έρευνα της εταιρείας εκτιμητών και συμβούλων GLP Values.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το συμπέρασμα για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, το σύνολο των φόρων και των τελών αντιστοιχούν περίπου στο 1% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ειδικά για τη νέα κλίμακα φορολόγησης των μισθωμάτων, η μέση ετήσια φορολογική επιβάρυνση από τη μίσθωση των ακινήτων αντιστοιχεί στο 0,6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Αποδόσεις
Η GLP Values εκτιμά ότι αν κάποιος είχε επενδύσει 100 ευρώ την 1/1/1995 τότε στις 31/12/2008 η τρέχουσα αξία της περιουσίας του θα ήταν 304,8 ευρώ εάν το κεφάλαιό του είχε τοποθετη­θεί σε ακίνητα, 241,3 ευρώ εάν είχε επιλέξει προθεσμιακή κατάθεση και 209,7 ευρώ εάν είχε επενδυθεί σε μετοχές. Εάν ληφθεί υπόψη και η πενταετία 2009 – 2013 τότε η διαφορά της αξίας της επένδυσης σε ακίνητη περιουσία και της αντίστοιχης σε προθεσμιακή κατάθεση εξαλείφεται λόγω σημαντικής ανόδου των επιτοκίων και αντίστοιχης υποχώρησης των τιμών των ακινήτων.

Από την 1/1/2014 οι ιδιοκτήτες αστικών κι επαγγελματικών ακινήτων επιβαρύνονται με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος κατά μέσον όρο ισοδυναμεί με το 0,3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Εάν συνεκτιμηθεί το σύνολο των φόρων τότε αυτοί αντιστοιχούν περίπου στο 1% της αντικειμενικής του αξίας με αποτέλεσμα η καθαρή μετά τους φόρους απόδοση των ακινήτων εισοδήματος να κυμαίνεται από 2,2% έως 3% σε ετήσια βάση.

Αποκλιμάκωση
Με τη βάσιμη εκτίμηση ότι το 2014 θα είναι ένα έτος περαιτέρω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και μάλιστα σε συνθήκες αποπληθωρισμού της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάται ότι η ετήσια καθαρή απόδοση των προθεσμια­κών καταθέσεων θα κυμανθεί από 1,75 έως 2,25%. Ο συνδυασμός αυτών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επένδυση εισοδήματος σε ακίνητη περιουσία θα προσφέρει μια απόδοση κοντά στην αντίστοιχη των εναλλακτικών τοποθε­τήσεων σταθερού εισοδήματος.

Αναφορικά με την πορεία της κτηματαγοράς η έρευνα αναφέρει ότι και φέτος οι τιμές θα υποχωρήσουν, ενώ για το 2013 τονίζει ότι το γ’ τρίμηνο μειώθηκαν 11% στην Αθήνα, 9,5% στη Θεσσαλονίκη, 8,4% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6% στις λοιπές περιοχές. Όπως φαίνεται στα σχετικά γραφήματα, στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 1.400 έως 4.200 ευρώ/τ.μ. Ακριβότερες γειτονιές είναι η Βουλιαγμένη, η Βούλα και η Γλυφάδα στα νότια και Κηφισιά, Παπάγου στα βόρειο-ανατολικά.

Σε ότι αφορά την ενοικίαση σπιτιών Εκάλη και Βουλιαγμένη κινούνται πάνω από τα 15 ευρώ/τ.μ. τον μήνα και ακολουθούν Π. Ψυχικό, Φιλοθέη, Βούλα, Ν. Σμύρνη που μόνο αυτές ξεπερνούν τα 10 ευρώ/τ.μ. τον μήνα. Στη Θεσσαλονίκη, τα 4.000 ευρώ/τ.μ. αγγίζουν μόνο το Πανόραμα και ο Λ. Πύργος – Λ. Νίκης, ενώ μόνο Πυλαία, Νέα Παραλία, Τσιμισκή, Δ. Γούναρη ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ/τ.μ. Στην ενοικίαση μόνο στην Παλιά Παραλία συναντά κανείς μισθώματα πάνω από 10 ευρώ/τ.μ.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s